Nå kan du prøve karttjenestene

Nå kan du prøve karttjenestene

Statens kartverk har endret brukervilkårene og håper på utstrakt bruk.

Det ble stor jubel da Statens kartverk endelig sa de ville åpne opp slusene til dataene sine.

Hvem som helst kan dermed utvikle applikasjoner som bruker kartene, så lenge utviklerne ikke tar betalt for karttjenestene.

I går gjorde Statens kartverk som lovet, og åpnet opp.

Enkelt å bruke

Kartverket forteller at de har fått mye tilbakemelding etter at nyheten om åpningen kom ut. De fleste skal ha gått på å lage vilkårene for bruk enklere og smidigere.

Det har de derfor gjort. Vilkårene kan du lese her. Her står det blant annet at målgruppen primært er de som vil utvikle egne løsninger, og at tjenestene må være gratis. Betaling kan forekomme etter avtale.

- Vi ønsker at folk flest skal kunne bruke våre karttjenester, og har derfor tatt de tilbakemeldingene vi fikk fra publikum på alvor, sier informasjonssjef Åge Hadler i en pressemelding.

Spent på tjenestene

Statens kartverk har også utviklet en egen "kokebok", som de kaller det. Her skal du få all informasjon du trenger for å bruke kartene. Her gis eksempler på hvordan man integrerer oppdaterte norske kart med for eksempel Google Maps.

- Vi håper dette stimulerer til kreativ og utvidet bruk av geografisk informasjon, og at vi snart vil se spennende tjenester for bruk på internett, mobiltelefoner og andre håndholdte enheter, sier Hadler.

I første rekke blir det hele tilgjengelig i et halvt år. Fungerer det hele etter planen, vil det bli permanent.

Kapasiteten skal være god nok for de aller fleste brukere. Men storbrukere kan tegne egne avtaler, om mer kapasitet trengs.

Offentlig Sektor