Nå kan du sladre på byråkratspråket

Nå kan du sladre på byråkratspråket

Uklart språk i det statlige møter motstand fra Heidi Grande Røys, Difi og deres nye nettside.

Hver tredje nordmann synes offentlige skjemaer er vanskelige å fylle ut. Like mange synes det offentlige skriver uklart.

Det viser en spørreundersøkelse utført for Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Sammen med Difi og Språkrådet har de derfor satt i gang et prosjekt for å renske opp i statlig språk.

- Det er en demokratisk rett å forstå offentlig informasjon, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Store norske gratis på nett

En del av arbeidet er nettsiden Klarspråk.no. Her kan man blant annet få hjelp til å forstå skjemaer og lese blogginnlegg fra blant annet Hans Christian Holte i Difi. Man kan også sladre om dårlig språk i det offentlige, slik at noen kan sette i gang en språklig oppvask.

- Det er gjennom språket vi formidler vår kunnskap, vår innsikt, våre forslag og ideer. Skal vi nå fram til mottakeren, må vi sette oss i hans eller hennes sted, skriver Holte på sidene.

For å nå målene skal de statsansatte på kurs, nettbaserte verktøy skal brukes når tekst utvikles og det skal gis økonomisk støtte til lokale språkprosjekter. I tillegg skal en språkpris deles ut til en statlig virksomhet som har gjort en spesiell innsats for klart språk.

- Uklart språk er dyrt. Tenk bare på hvor mye tid som kastes bort når over en halv million nordmenn ringer eller oppsøker et offentlig kontor for å få oppklart uklarheter, sier fornyingsministeren.

LES OGSÅ:

Grande Røys vil sette barna foran skjermen