Nå er Nord-Korea på Twitter

Nå er Nord-Korea på Twitter

Landets "offisielle nettsted" kvitrer og er også på Youtube.

Sent i forrige uke kom Twitter-kontoen @uriminzok på plass. Kontoen er satt opp av Uriminizokkiri-nettsiden, som anses som å være så nærme du kan komme en offisiell hjemmeside for Nord-Korea.

Det lange ordet betyr ”Vår Nasjon”. Nettsiden har informasjon og nyheter om landet, og er antatt styrt av de hemmelighetsfulle myndighetene.

Den første Twitter-beskjeden ble postet 12. august, og innholdet var rett og slett ”Nettsiden ’Vår Nasjon’ er på Twtter”, postet rett fra Twitters egne systemer.

Beskjeden ble kjapt etterfulgt av beskjeder som peker mot tre viktige dokumenter; en essay om gjenforening med Sør-Korea skrevet av landets leder Kim Jong II i 1997, Nord-Sørs felleserklæring av 15. juni 2000 og erklæringen som ble gitt ut etter Nord-Sør-toppmøtet 4. oktober 2007. De etterfølgende oppdateringene fører til andre, nyere artikler.

Så langt har kontoen blitt relativt populær, nå med over 1400 følgere – mange av dem, ikke overraskende, med asiatisk som Twitter-språk. @Uriminzok twitrer på koreansk.

Trolig få følgere i landet

Om det i hele tatt er noen av følgerne som bor i Nord-Korea, vites ikke. Myndighetene holder et stramt grep over informasjonstilgangen, og man tror svært få mennesker har en nettilgang som lar dem besøke nettider i utlandet.

Adgang til internett i universiteter og biblioteker er i stor grad begrenset til en innenlands intranettjeneste, og de få oppkoblingene mot Kina er overvåket.

Men Nord-Koera har tatt korte skritt mot internett den siste tiden. I fjor registrerte de nasjonale ip-adresser. Adressene er reservert av et thailandsk og nord-koreansk samarbeidsselskap, men foreløpig ikke tatt i bruk.

Også på Youtube

Det har tidligere kommet på plass et par andre Twitter-kontoer som hevder å være nord-koreanske, deriblant @kimgjongil, som hevder å være den offisielle kontoen til Kim Jong II. Men etter kort medieoppstuss rundt denne viser den seg trolig å være falsk, ettersom siden fremstiler Kim Jong II som en komisk figur med særlig stor interesse for fotball-VM via beskjeder som «Slapp av, jeg er enig. Det er ballens feil. Den er laget som en badeball i år; alle hater den, meg selv inkludert.»

En annen konto har også blitt sluppet, og utgitt seg for å være Korea Central News Agency, landets offisielle nyhetstjeneste. Men denne har blitt stengt, ettersom det var mistanker om at den ble styrt av tredjepart, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Twitterkontoen @Uriminzok er ikke Uriminizokkiri første møte med sosiale medier. De har allerede opprettet en Youtube-kanal som så langt har 75 videoer etter lanseringen for rundt en måned siden. Videoene inneholder blant annet nyheter fra Nord-Koreas statlige tv-kanal.

Offentlig Sektor