Nå er det streik i Atea

EL & IT Forbundet har tatt ut 81 Atea-ansatte i streik. Ingen av dem har streiket før, nå slåss de for tariffavtale.

Publisert Sist oppdatert

– Planen nå er å etablere samhold. Det er ingen av oss som har vært i en streikesituasjon før, sier nestleder i EL & IT-klubben i Atea, Fred Antonsen.

Les også: Truer med it-streik

– Hvordan er stemningen blant de streikende?

– Her i Oslo var det noe avmålt med en gang. Men etter hvert som vi fikk ha et godt møte her, er samholdet veldig bra. Det virker som om vi klarer å samle de ressursene vi har. Det er veldig foroverlent. Vi er veldig ivrige på å markere oss og den kampen vi går inn i, sier Antonsen.

Firer ikke

EL & IT har i dag nedsatt grupper for å spre budskapet på sosiale medier, markeringer på gateplan, 1. mai og LO-kongressen.

– Vi prøver nå å etablere et apparat som gjør at vi får markert på en korrekt og ordentlig måte hva kampen består av, sier Antonsen.

– Hva er ambisjonene fremover?

– Ambisjonen vår er å få en tariffavtale.

– Kommer dere til å fire på det?

– Vi kommer ikke til å fire på det. Vårt standpunkt er krystallklart. En bedrift på en størrelse med Atea, med 1700 ansatte, bør ha en tariffavtale med lønns- og arbeidsvilkår, sier Antonsen.

Les også: 3000 skal sympatistreike

Atea har ifølge Antonsen tariffavtaler i Sverige, Finland og Danmark.

– Når de nordiske landene er på plass, hvorfor har vi ikke det i Norge?

– Ansattavtale inkluderer ikke alle

Ifølge Atea har de ansatte arbeidsvilkår tilsvarende tariffavtale, kalt 13. april-avtalen, som inneholder en rekke goder.

– Saken vi nå står i har utspring fra 2010, da vi kjøpte opp Umoe IKT, som var randen av konkurs. Vi måtte gjøre noe for å spare inn og ble enige med de ansatte i styret og de tre fagforeningene, der én av dem var EL&IT Forbundet. En av de tinga var at vi skulle slå sammen Umoe og ikke si opp noen for å få bedriften på fote igjen. Da justerte vi generelle arbeidsvilkår mot at fagforeningene ikke skulle kreve tariffavtale. I 2011 krevde EL&IT tariffavtale, og stod dermed ikke for sin del av avtalen, sa visekonsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, til Computerworld da varselet om streik var et faktum.

– Hvorfor er ikke 13. april-avtalen god nok for EL & IT?

Antonsen i EL & IT mener at ansattavtalen ikke inkluderer alle.

– Det omhandlet den gangen 385 ansatte. Slik jeg ser det, betyr kravet om tariffavtalen mer enn det, det omhandlar også de som faktisk aldri har underskrevet denne avtalen, sier Antonsen.

– Arbeidsretten slår fast kravet

– Det er en avtale, det er ingen tvil om det, men den omhandler Umoe IKT-ansatte. Arbeidsrettens dom konkluderer på en veldig ryddig måte at dette er ikke noen tariffavtale. Det var tre klubber som var involvert i avtalen; Negotia, NITO og EL & IT. Alle tre foreningene stod i Arbeidsretten og sa at dette er ingen tariffavtale. Det var en enstemmig Arbeidsrett som sa at vi kunne kreve tariffavtale, noe bedriften hele tiden har sagt vi ikke kan, fordi vi har skrevet under Umoe-avtalen, sier Antonsen i EL & IT.

EL & IT og Atea har overfor Computerworld presentert to vidt ulike versjoner av konflikten.

– Det er ingen tvil om at det er ulike syn på opprettelse av tariffavtale i bedriften. Noe mer enn det vil jeg ikke kommentere, sier Antonsen.