MÅ GÅ: NAV-Direktør Joakim Lystad må gå på dagen. Foto: NAV

NAV-Sjef går etter datatrøbbel

Statsråd Robert Eriksson gir NAV-sjef Joakim Lystad løpepass etter overskridelser i IT-prosjekter og konsulentbruk. Fersk IT-direktør Kirsti Monland rykker opp som konstituert NAV-direktør.

Publisert Sist oppdatert

I dag tok NAV-direktør Joakim Lystad følgene av krav om ny retning fra arbeids- og sosialministeren, og gikk av med umiddelbar virkning.

Ny konstituert direktør fra lørdag er Kirsti Monland, fersk IT-direktør fra forrige NAV-storm i fjor høst.

En serie av kritiske rapporter

Bakgrunnen var en serie kritiske rapporter om tilstanden i NAV, blant annet med IT-modernisering på ville veier, store overskridelser, galopperende konsulentbruk og en organisasjon som manglet skarpstilling og retning.

– NAV trenger ny kraft og ny energi for å gå videre den veien jeg ønsker, sa statsråden i en pressekonferanse fredag.

­– Beslutningen om at en ny leder kom før den siste rapporten fra torsdag, og er ikke konsekvensen av én spesiell feil. Det er en serie av kritiske rapporter og mitt ønske om å lykkes med mitt politiske prosjekt som er bakgrunnen. Der ble Lystad feil mann.

I pressekonferansen poengterte Eriksson at IKT-moderniseringen og problemene har spilt en stor rolle. Leveringstakt, leveringsevne og uro, og kritikk i samband med gjennomføringsevne og planlegging av neste delprosjekt var momenter som ble dratt fram.

– NAV har også mistet litt av «a»-en og lykkes ikke med å få folk tilbake i arbeidslivet fra en trygdetilværelse, sier Eriksson.

– Jeg vil takke Joakim Lystad for innsatsen gjennom fire år, og at prosjekter om AAP, endringer i uføretrygdordningen og implementering av IA-avtale har blitt gjennomført.

A in NAV

Torsdag la Vågeng-utvalget fram en kritisk rapport der innsatsen for å få folk fra trygd til arbeid får strykkarakter, og organisasjonen kritiseres for å ha innstilling med overdreven «sykeliggjøring» av brukerne.

– NAV har blitt for systemopptatt og for lite orientert mot de folkene de tross alt skal hjelpe, poengterte statsråden.

Eriksson vil starte arbeidet med å finne en av Norges mektigste etatledere mandag. Dette vil «ta den tiden det tar». Statsråden ser etter en erfaren leder som har resultater fra store omstillinger, har drivkraft og gjennomføringsevne, og som evner å motivere en stor organisasjon.

– Jeg regner med at dette er en av de meste spennende og utfordrende lederjobbene i Norge, og at det finnes dyktige ledere som er interessert i den, sier Eriksson.

Lystad går i samsvar med sin ansettelseskontrakt til departementet og skal jobbe der.

Hvilke konsekvenser dette for resten av ledergruppen avviser statsråden å si noe om. Han forholder seg bare til NAV-sjefen i rollen som overordnet.

Nye overskridelser?

I siste høring i Stortinget måtte Lystad forklare overskridelser på 1,5 milliarder i moderniseringsprosjektet. Statsråden varslet at en ny rapport med nye talll vil legges fram snart.

I følge Dagens Næringsliv har Accenture vært den store vinneren, og har fått ut 3 milliarder i rådgiving og it-konsulentbruk gjennom de åtte årene fram til 2014.