- Negroponte stjal patent

- Negroponte stjal patent

Det idealistiske prosjektet One Laptop Per Child har fått uventede kjepper i hjulene.

Et firma i den amerikanske delstaten Massachusetts har saksøkt One Laptop Per Child (OLPC) Association for patentbrudd. Det er firmaet Lagos Analysis, eller Lancor, som mener OLPC har stjålet ideen om et flerspråklig tastatur til projektet og den rimelige Linux-baserte pc-en.

Søksmålet ble anlagt denne uken i en rettsinstans i Nigerias hovedstad Lagos. Dette selskapet har patent på et tastatur med fire shift-taster, hevder Adé Oyegbola, administrerende direktør i selskapet.

I søksmålet hevder Lancor at OLPC kjøpte inn to av Lancors Konyin-tastaturer og brukte disse til å omvendt-utivkle kildekode som benyttes i OLPCs bærbare pc XO.

LES OGSÅ: - Svelg kamelen, Negroponte!

Han hevder at OLPC uten tillatelse har tatt i bruk teknologi i det patenterte tastaturet som ved hjelp av fire shift-taster skal være spesielt egnet for å håndtere mange ulike språk. Lancor krever at den nigerianske domstolen sørger for betydelig kompensasjon og at OLPC får en rettslig kjennelse som vil hindre produksjon og salg av den bærbare pc-en XO.

Vil ha forlik

Oyegbola sier at han alternativt håper på å komme fram til et forlik med OLPC om en lisensiering. Han hevder at han så langt ikke har lykkes i henvendelser til OLPC-prosjeket om en løsning.

OLPC uttaler i en pressemelding at alt intellektuelt eierskap i den bærbare pc-en enten tilhører OLPC eller er forskriftsmessig lisensiert.

- OLPC har all respekt for rettighetene til innehavere av intellektuell eiendom [...] Inntil vi får innsikt i disse kravene, kan vi ikke kommentere dem ytterligere, sier Robert Fadel, finansdirektør i OLPC.

Lancor vil også anlegge sak i en amerikansk domstol, dersom partene ikke finner en løsning innen tre uker, sier Oyegbola.

OLPC ble grunnlagt av professor Nicholas Negroponte ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). I USA og Canada kan man ut 2007 kjøpe to OX-maskiner for 400 dollar, hvorav den ene da må doneres til et barn i den fattige delen av verden.

- Hva med skole?

Oyegbola, selv nigeriansk statsborger, sier han ikke har noen sterke meninger om OLPCs politiske målsetning. Mange har langt mer grunnleggende behov enn datahjelp, sier han.

- Kanskje ikke barna tenger en bærbar pc. Kanskjer de trenger et klasserom i stedet, sier Oyegbola

Offentlig Sektor