Nettfart.no - nettets tregeste side?

Nettfart.no - nettets tregeste side?

PTs nye hastighetstest tar ironisk nok opp mot 20 minutter å utføre.

I dag slipper Post- og teletilsynet (PT) sin nye tjeneste Nettfart.no.

Her skal norske forbrukere finne ut om de virkelig får den hastigheten de betaler for.

Ved å teste hastigheten kan man sette dette opp mot hva bredbåndstilbyderen din sier du skal ha, og dermed har du noe å slå i bordet med om du synes nettet virker tregt.

I beta ennå

- Vi vil gjerne ha kontakt med brukerne og få deres mening om tjenesten. Vi håper mange kontakter oss med spørsmål og forslag til presiseringer og forbedringer, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i PT på deres hjemmesider.

I løpet av høsten skal tjenesten gå ut av betastadiet.

- Bredbåndsbransjen har gitt viktige innspill i prosessen, og nå inviterer vi altså den enkelte bruker til å si sin mening, sier Aarsæther.

Tregt, tregere, tregest

Går du inn på Nettfart.no og trykker på testeknappen, får du opp en beskjed som ber deg vente før testen kan starte. Og ikke bare litt.

I enkelte tilfeller står det at man må vente i over tusen sekunder, med andre ord 17 minutter, før testen starter. Tjenestens navn får dermed en ironisk bismak. Det samme gjør bildet av den sovende gutten.

Det står ingenting på forsiden om hvorfor man må vente så lenge. Men graver man litt på nettsiden finner man svar.

"Vi har lagt inn en kapasitetsbegrensning på måleserverne på 180 samtidige målinger" skriver PT.

"Voldsomt trykk"

"Dette er gjort for å sikre kvaliteten på målingene og for at ikke serverne overbelastes. Det er et voldsomt trykk på Nettfart.no akkurat nå som gjør at det dessverre blir litt ventetid. Vi regner med at ventetiden vil forsvinne når bruken av tjenesten normaliseres" fortsetter PT.

Testserverne er koblet direkte opp mot knutepunktet NIX, og testen skal gi grundige og gode resultater. Men som en tjeneste for privatpersoner oppfattes det neppe som holdbart å måtte vente i over 1000 sekunder før man får noen resultater. Og på Twitter hagler nå meldinger som latterliggjør tjenesten.

Vi får håpe ventetiden går kraftig ned i tiden fremover. VG Nett har i skrivende tidspunkt tjenesten som toppsak, så trafikken akkurat nå er trolig svært mye høyere enn den vil være i fremtiden.

Offentlig Sektor