Nordmenn drømmer om kjempekrefter

Norsk teknologi kan gjøre maskiner med 256 terabyte minne rimeligere.

Publisert Sist oppdatert

De har drømt i nærmere 20 år. Nå nærmer drømmen seg med stormskritt. Statoil og Universitetet i Oslo vil se om de er sanndrømt.

- Det går mye tid tapt ved å flytte data inn og ut av datamaskinen. Vi har minnetørste algoritmer som kan gjøre raskere fremstilling og bedre bilder av undergrunnen, sier Trond Suul, senior fagleder for High Performance Computing i Statoil.

- Det blir utrolig spennende for applikasjoner som trenger veldig mye minne, sier Lars Oftedal, it-direktør på USIT, datasentralen til Universitetet i Oslo.

Begge skal få en datamaskin som lover mye i forhold til en nærmest identisk datamaskin uten sammenkoblingsteknologien til Numascale. Forutsetningen for begge maskinene er AMDs prosessorer og AMDs sammenkobling Hypertransport tilkoblet Numascales koblingsbrikke Numachip.

Numascale utvider Hypertransports evne til å nå minne på andre hovedkort i datamaskinen. Dermed når alle prosessorene hele minnet i datamaskinen og kan jobbe sammen på applikasjonen.

Felles minne

Drømmen til fagfolkene i Numascale gjelder å lage kraftige maskiner, maskiner som enkelt kan bygges ut uten å påvirke applikasjonene. Verdens kraftigste maskiner krever tilpasning av applikasjonene. De må bearbeides for å bli distribuert på en klynge av mange mindre maskiner. Denne bearbeidingen er i mange tilfeller meget krevende.

Kraftige maskiner med ett felles, delt minne, betegnes multiprosesseringsmaskiner. De vokser opp, Scale Up. De kraftigste maskinene som kobles sammen av mange mindre maskiner med hvert sitt minne til en klynge, eser ut, Scale Out.

- Maskiner med symmetrisk multiprosessering regjerte på listen over verdens kraftigste på nittitallet. Etter 2000 har maskinklynger helt tatt over på grunn av pris, sier Einar Rustad, direktør for forretningsutvikling i Numascale.

Kraftige maskiner med symmetrisk multiprosessering var kostbare. Alternativet, massivt parallelle maskiner var tilsvarende kostbare og komplekse å bruke. For rundt ti år siden kom maskinklynger hvor maskinene var sammenkoblet basert på volumteknologi. Dermed droppet prisen til en brøkdel. Enkelte hevder en trettiendedel.

Skal overgå

For Scale Up er kostbart, Scale Out er rimelig. I Scale Up med symmetrisk multiprosessering vet alle prosessorene hva alle gjør. I en maskinklynge med Scale Out, vet ikke prosessorene på ett hovedkort hva prosessorene på et annet kort gjør. Skal de jobbe på en felles oppgave må de samkjøre seg ved å sende meldinger til hverandre, kanskje også gjøre ekstra tilpasningsberegninger.

Numascale skal gjøre Scale Up rimelig. Like rimelig er ikke mulig, men prisen skal ikke dobles. Grunnen til prisøkningen er den avanserte sammenkoblingselektronikken, Numachip.

- Vi kan bygge en datamaskin med 256 TB minne. Med brikken vår kan vi sammenkoble inntil 4096 noder, fortsetter Einar Rustad.

En node er en datamaskin, typisk en maskin på 1 U (4,6 centimeter). Den benytter vanligvis to prosessorer. Numascale satser på AMD Opteron med seks eller tolv prosessorkjerner.

Dermed kan en kunde få nærmere 50.000 prosessorkjerner å jobbe med. Dette overgår de aller største konkurrerende datamaskinene. Den begrensende faktoren er hvor mange prosessorkjerner et operativsystem kan jobbe med. I dag er det 256 eller 512. Kanskje kan noen håndtere flere. Linux foretrekkes. Microsoft Windows er et alternativ. Solaris er for lite kjent.

Nå skal teknologien testes, les videre på neste side!