Norske banker stopper pengespill

Norske banker stopper pengespill

Nå kan du ikke bruke Visa-kort til nettgambling. Men det finnes omveier.

Fra og med i dag er det forbudt å formidle betalinger til utenlandske selskaper som er registrert med brukerstedskode 7995, det vil si pengespillvirksomhet.

Forbudet gjelder norske banker og betalingsinstitusjoner, samt utenlandske banker med norske fillialer.

Det betyr at du ikke lengre kan overføre penger til nettsteder for pengespill fra din bankkonto eller med Visa-kort. Unntakene heter Norsk Tipping og Rikstoto.

Kulturdepartementet sier at hensikten med forbudet er å begrense omfanget av ulovlige og avhengighetsskapende pengespill i Norge.

Omgår forbudet

De utenlandske pengespilloperatørene er allerede i gang med å informere sine norske kunder om hvordan de kan omgå forbudet - på lovlig vis.

Løsningen heter elektronisk lommebok - det vil si betalingsløsninger som Neteller, Moneybookers og Paypal. Disse betalingstjeneste fungerer i praksis som mellomledd mellom pengespilloperatørene og banken, og omfattes ikke av forbudet.

Ifølge en rapport fra Teknologirådet datert 14. april 2007 utgjorde pengeoverføringer med bankkort 65 prosent av transaksjonene til spilltilbyderne i 2006. Overføring fra bankkonto utgjør 14 prosent og elektronisk lommebok bare seks prosent. Etter alle solemerker vil nå bruken av elektronisk lommebok skyte i været.

Kjent med hullene

Avdelingsdirektør Eivind Tesaker i Kulturdepartementet sier til Computerworld at de er kjent med at det finnes måter å omgå forbudet på.

- Dette er likevel et klart signal til alle som allerede tilbyr pengespill uten tillatelse i Norge om at slike tilbud er forbudt. Hvorvidt det kommer ytterligere forbud har jeg foreløpig ingen kommentar til, sier Tesaker.

Offentlig Sektor