Nytt open source-senter i Bergen

Det yrende it-miljøet i Bergen vil bli norgesledende innen åpen og fri programvare.

Publisert Sist oppdatert

Konsulentselskapet Avenir skal skape et testlaboratorium for åpen og fri programvare i Bergen.

Meningen er at det store it-miljøet i den regntunge byen sammen skal eksperimentere med åpen kildekode og fri programvare, for å ligge i forkant når det gjelder å utnytte denne type teknologi.

Bergen kommune, Høgskolen i Bergen (HiB), Universitetet i Bergen (UiB), Dnb Nor, Nextgentel og EDB Business Partner er noen av de som sammen skal leke seg i laboratoriet, for å finne løsninger som kan selges videre. Miljøet skal etablere et eget "community", ha tilgang til en virtuell utgave av laben via internett og deres resultater vil bli offentliggjort slik at andre kan lære av deres erfaringer.

Hjelper det offentlige

Direktør i Avenir Bergen, Tor-Erik Stakset, legger vekt på at blant annet Gartner spår at 80 prosent av alle it-løsningene vil være basert på åpen kildekode innen 2012.

- Deler av denne teknologien er så velutviklet at den på mange områder forbigår de tradisjonelle leverandørenes produkter i ytelse, brukervennlighet og tilpasningsmuligheter, mener Stakset.

Staten bruker i større grad åpne løsninger, og jobber stadig med å gjøre sine it-løsninger mer basert på åpen og fri programvare. Noe av tanken bak fellesskapet i Bergen er å tilby råd og tjenester til det offentlige.

- Det er lett å gå seg vill i den enorme mengden av produkter, tror Avenir-direktøren.

Studentene involveres

Bergen kommune skal være en av deltagerne, og ser frem til samarbeidet.

- Bruk av fri programvare kan i enkelte tilfeller medvirke til økt samarbeid og gjenbruk av løsninger på tvers av kommunal- og offentlig sektor. Deltakelse i en "open-source-lab" er et tiltak som vil kunne medvirke til dette, sier Lars Tveit, direktør for konkurranse og utvikling i kommunen, i en pressemelding.

Også utdanningsinstitusjonene i Bergen skal nye godt av den åpne laben.

- Studentene ved HiB og UiB anvender og studerer allerede "open source", og vi ser på dette initiativet som en flott mulighet til å øke integrasjonen mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene i Bergen, sier høgskolelektor Remy Andre Monsen ved Institutt for data- og realfag på høyskolen.

- Dette vil gi studentene førstehånds innblikk i hvilke problemstillinger næringslivet møter når de skal anvende "open source". programvare".