Obama kan redde nettnøytralitet

Obama kan redde nettnøytralitet

Kampen om et fritt og nøytralt internett nærmer seg Det hvite hus.

Amerikanske republikanere har foreslått en ny resolusjon, FCC Disapproval Resolution. Dens hensikt er å stoppe et vedtak som FCC, den føderale kommunikasjons-kommisjonen, gjorde i desember i fjor. FCCs vedtak slår fast at bredbåndsleverandører ikke skal kunne diskriminere kundenes nettverkstrafikk. En "no-blocking" regel presiserer at bredbåndsleverandørene ikke skal ha lov til å blokkere lovlig innhold, applikasjoner, tjenester eller "ikke-skadelige" enheter. Det er dette vedtaket om nettnøytralitet som republikanerne vil stanse. Og nå vil altså Obama stanse dem igjen.

Kontoret til President Barack Obama uttalte i går at administrasjonen er sterkt imot resolusjonen. Presidenten mener den kan få store følger for lik internetttilgang for nettbrukere fra alle samfunnslag, opplyser Computerworlds nyhetstjeneste.

Resolusjonen, som ble introdusert i Senatet krever at vedtaket fra FCC bør ha "ingen påvirkningskraft eller innvirkning" på landets it-politikk og marked.

Resolusjonen skal nå diskuteres i Senatet, men presidentens kontor har uttalt at dersom presidenten får resolusjonen til godkjenning vil rådgiverene hans anbefale at presidenten legger ned veto.

Krav om nøytralitet

I FCCs vedtak står det også at bredbåndsleverandørene heller ikke skal ha lov til å blokkere nettsteder med lovlig innhold eller applikasjoner som er i konkurranse med leverandørenes egne video- eller taletjenester.

Ifølge en uttalelse fra Det Hvite Hus er USA verdensledende i utvikling av internett-baserte tjenester, og at en viktig del av denne ledelsen er at et åpent og fritt internett lar entrepenører å utvikle nye tjenester uten frykt for diskriminasjon fra bredbåndsleverandører.

Offentlig Sektor