Open Office får Microsoft-verktøy

Open Office får Microsoft-verktøy

Novell har klargjort en Open XML-oversetter for kontorpakken Openoffice.

Novell lanserte mandag et verktøy for å oversette dokumenter i Microsofts Open XML-format til kontorprogrammene i Open Office-pakken. De innfrir dermed løftet om å tilføye Microsofts filformat i Office 2007 til konkurrenten basert på åpen kildekode.

Oversettingsverktøyet fungerer både på Linux- og Windows-versjoner av Openoffice. Det betyr for eksempel at brukere kan åpne og lagre dokumenter skrevet i Word 2007 med tekstbehandleren i Openoffice.

Standard-kappløp

Open XML - eller Office Open XML - er det nye XML-baserte filformatet som brukes for første gang i Office 2007. Openoffice benytter det ISO-standardiserte formatet Open Document Format (ODF). Også Microsoft søker å få ISO-stempel på sitt XML-format, som i første omgang er godkjent av standardiseringsorganisasjonen Ecma.

LES OGSÅ: Stor guide til Office 2007

Begge "leirer" kjemper for å få godkjent som formater som standarder av offentlige myndigheter rundt om i verden.

ODF leder dette kappløpet med et lite hestehode. Senest i forrige uke ble det innført en lovforskrift i California som pålegger deler av offentlig sektor å ta i bruk ODF.

LES OGSÅ:

Office-format kan bli industristandard

Søksmål i vente for Novel og Microsoft

- Begge formatene er designet med ulike formål, og begge har vært verdifulle tilskudd til markedet. Nå ser vi at vi også godt kan ha flere implementeringer av begge formatene, sier Brian Jones, som jobber med formatspørsmål i Microsoft, til IDGs nyhetsbyrå.

Også omvendt

Novell melder at oversettingsprogrammet i første omgang klargjøres for tekstbehandleren, mens verktøy for regneark og presentasjonsprogram kommer i løpet av inneværende halvår.

Et tilsvarende verktøy for å oversette, åpne og lagre ODF-dokumenter i Microsoft Word 2007 ble lagt ut for nedlasting på Sourceforge for en måned siden. Programmet er ikke utviklet av Microsoft selv, men selskapet har godkjent prosjektet og bidratt finansielt til å få det i stand. Open XML-oversetteren for OpenOffice.org kan lastes ned fra Novells nettside.

Offentlig Sektor