Oslo dropper fri programvare

Oslo dropper fri programvare

Taper 14 millioner kroner på ny Microsoft-løsning, mener SV-politiker.

Oslo har valgt gruppevareløsning for 30.000 ansatte. Etter en anbudsrunde har kommunen bestemt seg for å bruke Ergogroup og Microsoft Exchange.

Tre av fire tilbydere baserte seg på Microsoft. Den fjerde, Redpill Linpro, leverte tilbud på fri programvare, men nådde ikke opp, skriver Oslo-politikeren Ivar Johansen på sin nettside.

- Dette er uklokt. Vi har nok av andre ting å bruke penger på enn dataløsninger som kunne vært billigere, sier Johansen, som er internasjonal leder i SV og medlem av Oslo bystyre og bystyrets finanskomite.

- Stemmer ikke

Offisielt er pris avgjørende, men Johansen skriver at han har tilgang til interne dokumenter. De viser at kommunen selv beregnet at det valgte tilbudet i et fireårsperspektiv var nærmere 14 millioner kroner dyrere enn om man hadde valgt Redpil Linpro-løsningen basert på friprog-alternativet Zimbra.

Ifølge beregninger fra Johansen koster altså valget Oslo kommune 14 millioner kroner over fire år. Pengene forsvinner først og fremst til Microsoft-lisenser og mye dyrere konsulenter hos Ergogroup i forhold til Redpill Linpro.

- Dette er kommunens egne tall. Jeg er sterkt kritisk til valget av programvare, påpeker Johansen.

Johansen ønsker å bryte det han kaller "Microsoft-monopolet", og mener det vil være prisgunstig for kommunen.

- Det å bryte Microsoft-monopolet på sikt vil spare Oslo kommune for betydelige kostnader. Det andre er at valget av Microsoft Exchange i dette konkrete kjøpet blir dyrere enn friprog-alternativet.

I anbudet koster Redpill Linpros løsning litt over 24 millioner kroner, mens Ergogroups løsning kommer på 38 millioner kroner.

Offentlig Sektor