På speeddate med Rigmor

På speeddate med Rigmor

Fornyingsministeren ble overøst med it-frierier på IKT-Norges idéstafett i dag.

I dag arrangerte IKT-Norge speeddate for it-bransjen med Rigmor Aasrud. Rundt 40 it-folk hadde møtt opp for å «prøve seg på» fornyingsministeren.

De 40 besto primært av administrerende direktører fra ulike deler av bransjen. Én etter én fikk de to minutter hver til å selge inn sine ideer til ministeren, før de ble klokket ut av IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff.

Det var dog lite romantisk mykhet over stemningen, hvis man ser bort fra et lite St. Lucia-kor i starten og servering av lussekatter.

Idédugnadsfinale

Speeddaten er en del av idéstafetten IKT-Norge har holdt i to uker for å få inn tanker regjeringen kan vurdere i forbindelse med sin kommende Digital agenda, som Aasrud håper å lansere i første kvartal neste år – med forbehold om at det kan ende med å bli andre kvartal.

Totalt har it-næringen til i dag kommet opp med 209 idéer fordelt på 76 idémakere. Og det var forretningstungvektere som IBMs administrerende direktør Morten Thorkildsen, Redpill Lindpros administrerende direktør Margrethe Gleditsch, konserndirektør i Lyse Eirik Gunngjelde, Accentures norgessjef Nils Øveraas og Mamuts administrerende direktør Eilert Hanoa – for å nevne noen – som dominerte med tilstedeværelse i Dansens hus i dag.

De fleste ideene som kom i dag, kommer i tillegg til de 209 som allerede er levert inn.

Dette er punktene fornyingsdepartementet vil vektlegge under arbeidet med Digital agenda, etter inspirasjon fra EU:

  • Grunnleggende digital kompetanse
  • Avansert it-utdannelse, avansert it-kunnskap
  • Velferdsteknologi og e-helse
  • Smart grønn vekst
  • Transaksjons-it som med e-regninger
  • Digitalt innhold, for eksempel med tanke på åndsverksloven
  • Viderebruk
  • Bredbånd

På sistnevnte punkt føler Aasrud man har kommet langt i Norge.

- Vi har gjort store fremskritt. Tilbudet er blitt større enn etterspørselen. Folket vil ha 7 megabit per sekund, mens tilgangen er mye større, sier hun, selv om hun vet det er områder der dekningen må bli bedre. Hun legger hastig til at Samferdselsdepartementet jobber med å tilgjengeliggjøre den digitale divindenden.

Så overrekker Per Morten Hoff en gave, pent innpakket i romantisk rød sløyfe, som er selve idéene samlet i én innbinding. Og dermed er speeddaten i gang.

Mange ord

Det er Vismas konsernsjef Øystein Moan som får gleden av å åpne ballet. Han bruker sine to minutter til å sette fokus på efaktura. Fra sommeren 2012 tar staten kun imot efaktura. Moan vil gjerne dra det et par hakk videre.

- Innen sommeren 2013 bør alle fakturaer til hele offentlig sektor være digitale. Fra sommeren 2014 bør det være forbudt å utveksle ikke-elektroniske fakturaer mellom to organisasjonsnummer, foreslår han, mens Aasrud noterer i skriveblokka.

Og sånn fortsetter det den neste halvannen timen med de øvrige speeddaterne. Olav Folkestad fra Bekk kritiserte utdanningen – for få it-folk skaper trøbbel for bransjen.

- I utdanningen finnes kjemi og fysikk, men ikke it og programmering, sier han.

- Jeg er lei av ting som VM og Grand Prix. Hva med å lage en konkurranse for it-folk?, foreslår Anders Føyen i Microsoft.

Computerworld kunne selvfølgelig ramset opp alle forslagene som ble nevnt i løpet av halvannen time, men da hadde denne artikkelen blitt fryktelig lang – ifølge Wikipedia er det vanlig å lese minimum 100 ord i minuttet, om vi underdriver og sier 80 kan man anta det ble sagt 160 ord per person, fordelt på litt over 30 talende, totalt kanskje 4800 ord

Derfor nøyer vi oss i dag med å skrape overflaten, samt å publisere selve idérapporten fra IKT-Norge for dem som måtte ønske å ta den i nærmere øyesyn. De fleste er tross alt for viderebruk av offentlig tilgjengelig informasjon. Departementets servicesenter har tatt opp dagens sesjon, og der kan du se hele dagens speeddate med alle de gode forslagene. Sjekk også ut Twitter.

Tar med innspill, sparker litt tilbake

Aasrud var i alle fall imponert over spennet i forslagene.

- Det er helt utrolig hvor mye info du kan få ut av to minutter, og i tillegg får jeg mer skriftlig, sier Aasrud til Computerworld.

- Hvordan skal du håndtere alle disse innspillene?

- Det er mange enkeltemner vi må ta med oss videre. Alle innspillene viser at det offentlige er en stor og god kunde.

Til innspillene som har gikk på kommunal sektor påpeker Aasrud:

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at dette skal jeg ta under mine vinger. Men det er ikke sånn det fungerer.

Hun påpeker at det kommunale må gå «tjenestevei», og at tiltak i så måte må forankres på kommunepolitisk nivå.

- Vi vil gjerne ha med oss kommunesektoren, men det må i så fall besluttes nedenfra, ikke ovenfra.

Hun er også opptatt av at staten kan bidra med enkelte ting til it-bransjen, men ønsker ikke at it-bransjen skal bli en subsidie-næring.

Når det gjelder utdanning benytter hun anledningen med å komme med et lite spark tilbake til næringen.

- Bare halvparten av it-lærlinger i Oslo og Akershus har fått lærlingplass. Det skal også gjøres håndverk, ikke bare programmering. Jeg synes dere må gå litt i dere selv når 130 it-folk står uten lærlingplass.

Inviterer gjerne til ny date

Kirsten Giftekniv for anledningen, også kjent som Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge, sier hun gjerne arrangerer et tilsvarende møte igjen.

- Speeddate er gøy. Det er et poeng i seg selv at såpass mange er involvert. Alle får mulighet til å si sine to beste ideer, og i dag har det kommet godt over 60 idéer, sier hun.

Hun legger til at det også har vært med mange mindre selskaper og personer som kanskje ikke har så lett for å møte statsråden for å komme med innspill som gigantene har

- Det er mange selskapsdirektører som har snakket i dag, ikke urimelig å anta at de har pratet litt for egen vinnings skyld, slik Aasrud diskret antydet, eller?

- Jeg synes det hele vitner om et samfunnspolitisk engasjement som også engasjerer utenfor regjeringskvartalet. Jeg tror den norske it-næringen er opptatt av å ta samfunnsansvar. Å skaffe bedre verdiskapning i Norge, men samtidig gjøre offentlig sektor smartere og skape bedre digitale tjenester. Man er nødt til å ha med it-næringen i arbeidet som skal gjøres, sier hun.

- Ny speeddate neste år?

- Det blir ikke siste gang jeg arrangerer speeddate!

Les om:

Offentlig Sektor