Politiet må sende krise-faks

Politiet må sende krise-faks

Mangler it-systemer for å varsle om alvorlige hendelser.

Politiet mangler systemer for å varsle andre politidistrikt ved alvorlige hendelser og krisesituasjoner. NRK melder at faks og telefon må brukes for å spre nyheten om hendelser av nasjonal betydning, som for eksempel Nokas-ranet.

Ved slike situasjoner har politiet behov for å si fra at bevæpnede og potensielt farlig forbrytere er i bevegelse. Og da kan hvert minutt telle. Men systemer mangler, og etter Nokas-ranet etterlyste politiet en ny løsning. Å bruke faks og telefon kan nemlig ta opptil flere timer, ifølge inspektør i Politidirektoratet Erling Fosse.

- Man så behov for raskere meldingsformidling enn man hadde den gangen, sier Fosse til NRK.

Etter Nokas-ranet ble det satt fart på planene om et varslingssystem som skulle gi beskjeder direkte på skjermene på operasjonssentralene.

Men fem år etter har ingenting skjedd.

- Vi har vurdert flere løsninger, og jobbet mye med dem. Dessverre har det vist seg at det har vært høye kostnader, slik at budsjettet har stanset oss så langt, sukker Fosse.

Overrasket svenske

I Sverige har de et system for å sende melder om alvorlige situasjoner og kriser direkte fra politidistrikt til politidistrikt.

Ifølge assisterende rikskriminalsjef Tommy Hydfors skal systemet ha eksistert i over 30 år. Meldingene kan sendes på få sekunder, og man kan sjekke at politiet rundt om i landet faktisk har fått med seg hva som skjer.

Hydfors er overrasket over at ikke noe liknende eksisterer her til lands.

- Jeg er overrasket. Jeg trodde faktisk man hadde det i Norge allerede, sier han til NRK.

- Og det er kanskje på høy tid at man skaffer et slikt system.

Offentlig Sektor