- Politikere skjønner ikke noe av it!

- Politikere skjønner ikke noe av it!

Katastrofe om FAD legges ned og Grande Røys forlater regjeringen, mener Dataforeningen.

I går publiserte Computerworld en sak med bakgrunn i at flere medier spekulerer i nedleggelse av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Kildene Computerworld snakket med synes det var uproblematisk med en fremtid uten FAD, så lenge oppgaven fordeles på riktig måte. Mange mener FAD og statsråden Heidi Grande Røys har vært for lite synlige og har visst for lite gjennomslagsstyrke.

Det er ikke Dataforeningen (DND) enig i. DND har en annen oppfatning, og ytrer kraftig støtte til FAD som eget departement.

- Vi synes FAD har gjort en god jobb så langt, og ser helt klart behovet for å samle offentlige it-aktiviteter under ett departement. Det var nettopp det vi sloss for før Moderniseringsdepartementet ble opprettet. Å spre ansvaret ut på en rekke departement, slik det var tidligere, vil være et stort tilbakeskritt, sier Berit Svendsen, styreleder i Dataforeningen.

LES OGSÅ: - FADs dager er talte

- Skjønner ingenting

Svendsen frykter at it-debatten vil synke ned i hengemyr igjen uten et dedikert fornyingsdepartement.

- Jeg synes det er helt utrolig at man ønsker å legge ned FAD. Norske politikere har visst at de ikke skjønner noe som helst av it. Det har heller ikke vært noe tema under valgkampen, sukker en oppgitt Svendsen.

Hun mener også at Grande Røys fremdeles har mye å bidra med.

- Den eneste som skjønner noe av it er Heidi Grande Røys. Nå har hun brukt fire år å bygge seg opp som it-kompentent statsråd, som eneste i regjeringskvartalene som har fokus på teknologi i samfunnsutviklingen, og så skal hun sendes ut? Vi bør gå motsatt vei og styrke hennes mandat! sier Svendsen.

Sterkere styring

Svendsen er fornøyd med hva FAD har satt på agendaen de siste fire årene. Hun mener også Difis rolle er viktig i saker som samordning av anskaffelser og sikkerhet i det offentlige. Samfunnet utvikler seg mot enda mer innflytelse av teknologi, og det trengs en sterkere styring, synes hun.

LES OGSÅ: Abelia-sjefen vil kaste Grande Røys

- Hele moderniseringen av offentlig sektor er kjempeviktig, i helsesektoren, arbeidslivet og så videre. Dette bør få større plass, i stedet for å si at det ikke fungerer godt nok, sier Svendsen.

Hun trekker frem datalagringsdirektivet som eksempel på et viktig tema som får alt for lite oppmerksomhet blant politikerne.

- Det er utrolig hvor mye som lagres om oss. Det lagres data om oss på internett i dag som diktatorer av den gamle skolen bare kunne drømme om. Dette er ekstremt viktig, men jeg tror få politikere skjønner hva datalagringsdirektivet dreier seg om. Hva skal vi bruke de dataene til, bortsett fra å kunne overvåke terrorister? Skal politiet, forsvaret og skattemyndighetene få tilgang til de lagrede dataene? spør Svendsen.

Trenger støtte

DND frykter at en fordeling av it på de ulike departementene vil gå på bekostning av en helhetlig it-politikk.

- Vi må ha noen til å samordne offentlig forvaltning. Samordning og samhandling i offentlig sektor er en av de største utfordringene vi har i årene fremover.

Og Heidi Grande Røys er ifølge Svendsen den rette person å lede utviklingen og ta grep rundt styringen på tvers av fagfeltene. Ellers blir det for mange småkonger som rir sine egne hester.

- Hun er mest oppegående på it av alle politikere, det er ingen tvil om det. De andre politikere har altfor lite forståelse for hva som foregår på teknologifronten. Dette krever debatt, og politikere som bruker tid å sette seg inn i det. Grande Røys har sagt hun ønsker å ta styringen. Da må hun få støtte fra de andre i regjeringen, avslutter Svendsen.

Hva mener du? Bør FAD få fortsette? Rop ut under!

Offentlig Sektor