Regjeringen vil lære av Opera

Regjeringen vil lære av Opera

Statsministeren med fokus på enklere arbeidsinnvandring etter Opera-besøket.

Regjeringen er stolt over og imponert av Opera. En statsminister og fire statsråder tok i dag turen til det norske nettleserselskapets lokaler for å lære av Operas suksess og for å få innspill i forbindelse med sitt «Arbeid for Samarbeid»-prosjekt.

- Vi vil lære av Opera som suksessbedrift. Vi er imponert over hva dere har fått til, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han var i lokalene et steinkast unna Aleksander Kiellandsplass sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen, fornyingsminister Rigmor Aasrud, kommunalminister Liv Signe Navarsete og næringsminister Trond Giske, der de også fikk hilst på og snakket med noen av Operas ansatte.

Se bildeserie:

Ministrene hos Opera

Mange av Operas ansatte er fra utlandet, og for et selskap som hele tiden har satset internasjonalt har det vært viktig for Opera å tilknytte seg internasjonal ekspertise.

- For å være verdens beste er det viktig å få tak i verdens beste, sier strategidirektør i selskapet, Rolf Assev.

Ugreit

Men akkurat dette er ikke alltid like lett.

- Det har vært vrient å få folk inn raskt nok. Enkelte er vanskelige å få inn fordi de er vanskelige å definere som spesialister. For å få arbeidstillatelse i Norge må du omtrent være spesialist, sier han.

Typisk tar det mellom seks måneder og et år å få hentet inn internasjonal kompetanse. Ytterligere komplisert blir det om den ønskede arbeidskraften for eksempel er selvlært i stedet for utdannet innen feltet.

- Og da er det en stor sjanse for at personen mister motivasjonen og går for en lettere løsning hos et annet selskap underveis, sier Assev.

For mye papirer

Også forskningsavtaler er plundrete her til lands for Opera.

- Det orker vi ikke, det blir for mye papirer og så videre. Vi ansetter heller egne folk, sier Assev.

Stoltenberg og reisefølget lyttet til hva Assev hadde å si og noterte flittig i skriveblokkene.

- Vår jobb er å legge forholdene til rette. Det er viktig å tenke på dette med arbeidstillatelse og så videre, sier han.

Mener Norge henger etter på frigjøring av offentlige data og et par suksesstips fra Opera. Les mer på neste side!

Offentlig Sektor