Rekordhøy bruk av e-ID

Rekordhøy bruk av e-ID

Rekordmange bruker elektronisk ID for offentlige nettjenester.

Aldri før har det vært så mange brukere av elektronisk ID i Norge. Over sommeren satte MinID ny rekord med 2,6 millioner registrerte brukere.

Det høye antallet brukere er en reaksjon på økningen i bruk av elektronisk ID på offentlige tjenester på nett. Faktisk har nordmenn brukt elektronisk ID over 15 millioner ganger hittil i år.

Det er mer enn i hele 2010 til sammen!

Felles innlogging for offentlige tjenester

MinID, som ble introdusert i 2006, er en forutsetning for mange offentlige tjenester på nett. Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er veldig godt fornøyd med tjenesten.

- MinID gjør det lettere for folk å ha kontakt med det offentlige. Både fordi vi slipper oppmøte eller telefonkø, og fordi vi slipper å forholde oss til mange ulike innloggingsløsninger. Samtidig kan stat og kommunene spare tid og penger på at saksbehandlingen automatiseres. En klassisk vinn-vinn, sier Holte.

Offentlige netttjenester som bruker tjenesten har vokst jevnt, og i dag er det rundt 187 statsetater, kommuner og fylkeskommuner som tilbyr innlogging med MinID, og tilbudet utvides stadig.

Blant tjenestene de fleste kjenner igjen er skatteoppgjøret, NAV, søknad om skole-, studie- og barnehageplass, SFO og kulturskole.

Ny versjon av ID-portalen

I slutten av juni år fikk MinID selskap av to nye elektroniske ID-er, smartkort fra Bypass og e-ID på USB-pinne fra Commfides.

Samtidig ble ID-portalen, som tjenesten fra Difi heter, oppdatert for å støtte de nye e-ID-ene. Dette gir mer valgfrihet, men det er noen forskjeller man bør være klar over. MinID tilbyr et sikkerhetsnivå opp til tre av fire, mens Bypass og Commfides til tilgang til tjenester med høyest sikkerhetsnivå.

Registrerer man seg for MinID med mobilnummer får man i tillegg koder for innlogging rett på telefonen via SMS. De fleste velger å bruke denne løsningen, for da slipper man å holde styr på pinkoder på papir

Hittil i år er det registrert 362.000 smartkort med høyeste sikkerhetsnivå fra Bypass, mens Commfides løsning har foreløpig lav utbredelse.

- Med flere e-ID-er har Difi lagt grunnlaget for utvikling av flere og mer avanserte netttjenester i det offentlige. For eksempel helseopplysninger og andre tjenester med spesielt høye krav til sikkerhet, sier Holte.

Forhåndsstemmer med eID

MinID kan for første gang brukes til å forhåndsstemme på internett ved årets kommestyre- og fylkestingsvalg i ti kommuner som en del av et forsøksprosjekt om stemming over nettet.

Så langt er 80 prosent av forhåndsstemmene i de aktuelle kommunene avgitt over nettet, opplyser Kommunal- og regionaldepartementet.

På tross av at bruken av MinID er blitt rekordhøy, så er det færre enn tidligere som har behov for hjelp med løsningen. Av de som har hatt behov for assistanse, sier 9 av 10 at de er svært fornøyd med hjelpen de har fått, i følge en undersøkelse Difi har utført hos brukerstøtten.

Offentlig Sektor