- Rotete med mange id-er

- Rotete med mange id-er

Offentlige tjenester, som selvangivelsen, kan leveres på et utall måter. Til tross for at det finnes en fellesløsning.

- Den har jeg ikke sjekket ennå, men det er kanskje på tide? humrer Lillian Medby i Netlife Research.

Selvangivelsene har kommet, elektronisk og i posten.

For å levere denne, står det i brevet man får at man kan gå inn på Skatteetaten.no. Der får man tre valg. Enten å følge hovedlenken (som viser deg inn til en Altinn-side), ved å logge deg inn på Altinn eller å levere via MinID.

Velger du MinID-lenken, logger du deg inn med passord og engangskoder, slik Minside fungerer.

Velger du Altinn-lenken, får du hele syv forskjellige måter å logge deg inn på (se neste side), blant annet med spillekort fra Norsk Tipping. Alle metodene har forskjellige sikkerhetsnivåer.

Velger du hovedlenken, trenger du pin-koder som du ble tilsendt i posten i desember i fjor.

Og det hele blir ikke bedre av at Skatteetaten i år glemte å oppdatere systemene sine, slik at to millioner pinkoder ikke fungerte.

Forvirrende?

Lite info om MinID

Det synes Medby. Hun er jobber som brukervennlighetsspesialist, og er styremedlem i Dataforeningens gruppe for brukervennlige it-systemer (BITS). Om noen burde takle nettløsninger, er det henne.

Det å levere selvangivelsen i seg selv synes hun går veldig fint, men at det finnes et utall forskjellige identifiseringsløsninger for offentlige tjenester genrelt, forvirrer henne.

- Hvor er min login-informasjon mon tro? Jeg har helt sikkert fått et brev en gang, men hvor er det? Det var det første som fór gjennom hodet mitt når jeg tenkte på MinID, smiler hun.

MinID, og Minside, er en tjeneste som kan gi deg tilgang på en rekke offentlige tjenester fra ett og samme sted. Har du registrert deg, kan du bruke mobiltelefonen til å få engangskodene du trenger. Her kan du også levere selvangivelsen.

FAD fornøyde

Denne tjenesten nevnes ikke med ett ord i selvangivelsen du får i posten. Og den nevnes knapt i brevet du får med alle pinkodene i desember.

- Er alle klar over at det finnes en MinID? spør Medby seg selv.

Og vi spør Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD). De som har vist politisk vilje til å gi folket offentlige tjenester på nett. Les videre på neste side!

Offentlig Sektor