Røys klippet snoren for fri programvare

Røys klippet snoren for fri programvare

Fornyingsminister Heidi Grande Røys fikk æren av å formelt åpne Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare i Drammen.

Til tross for horisontal nedbør var stemningen på topp da det nye nasjonale kompetansesenteret for fri programvare ble åpnet i dag. Computerword tok turen for å overvære seansen, og vi ble møtt av en smørblid Bjørn Venn, som er en av initiativtakerne til senteret. Han geleidet den ene profilerte forkjemperen for fri programvare etter den andre inn i heisen, som tok oss opp til syvende etasje i bygget Papirbredden ved Drammenselva. Her skal senteret holde til.

Fornyingsministeren har lenge fokusert på økt bruk at fri programvare i det offentlige, og var selvsagt strålende fornøyd med å få æren av å åpne senteret.

- Takk til ildsjelene som har hatt troen på at også regjeringen skal våkne og ta tak i fri programvare, sa hun til en applauderende samling, bestående av blant andre Per Morten Hoff og Fredrik Syversen fra IKT Norge, Linpro-gründer Dag Asheim, Knut Yrvin fra Trolltech, samt diverse NUUG-medlemmer og KS-ansatte.

Solid donasjon

Det mangler fortsatt en del før senteret er fullt operativt. Blant annet skal det umiddelbart utlyses en stilling som daglig leder. I tillegg utlyste ministeren en konkurranse om å hjelpe til med senterets grafiske profil. Samtidig donerte hun og kunnskapsministeren til sammen 2,75 millioner kroner til etableringen av senteret. Dermed får Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare et godt utgangspunkt for sin videre utvikling.

HER SKAL SENTERET LIGGE: Bygningen Papirbredden ved Drammeselva huser det nye kompetansesenteret.

LES OGSÅ: NUUG-støtte til kompetansesenter for fri programvare

Til Computerworld sier Røys at senteret skal være så uavhengig som mulig, men at regjeringen fortsatt ønsker å ha en tett dialog med de som kommer til å jobbe der.

- Vi trenger fortsatt å lære mer om fri programvare. Det er jo tross alt vi som skal lage politikk for det, sier hun.

Ministeren høstet for øvrig ros fra Per Morten Hoff.

- Vi sier klart ifra når regjeringen ikke gjør nok, så da skal vi jammen gi ros når det faktisk skjer noe også, konstaterte han i sitt innlegg under åpningsseremonien.

Offentlig Sektor