SAP i patentstrid med FN

SAP i patentstrid med FN

SAP anklages for å ha lurt FN ved å ha søkt om et patent på felles standarder for internasjonal e-handel.

Representanter i FN-systemet mener at SAP har gått bak ryggen på FN-organet som jobber med internasjonale standarder for informasjonsutveksling. Kritikerne advarer om at patentet kan spenne ben for noen av verdens viktigste standarder.

- Jeg må si jeg ble forbløffet og at vi ikke visste om dette, sier Bernard Longhi i FN-arbeidsgruppen TBG 6 til Computer Sweden.

- Slikt kan blokkere utviklingen av standarder for data, sier han.

UN/Cefact står bak noen av de viktigste internasjonale standardene for blant annet e-handel og e-faktura. De brukes av millioner av selskaper, myndigheter og organisasjoner over hele verden.

De omstridte patentene omhandler blant annet dokumenthåndtering og kan ifølge kritikerne komme i konflikt med Core Component Technical Specification (CCTS).

Siden striden dukket opp har en gruppe jurister knyttet til FN-organet utredet spørsmålet og resultatet presenteres i Stockholm i slutten av september.

SAP avviser kritikken og mener at selskapet stiller seg bak arbeidet med åpne standarder. Konkurrenter som vil implementere det UN/Cefact har tatt frem har ingenting å frykte, ifølge Michael Bechauf som er visedirektør for industristandarder i SAP.

- Det finnes ingen patentkrise i UN/Cefact. UN/Cefacts regler om intellektuelle rettigheter sikrer at CCTS-spesifikasjonen kan bli implementert uten risiko for spesifikasjonenes brukere, sier han til danske Computerworld.

Offentlig Sektor