Sintef kan kaste all gammel it

Sintef kan kaste all gammel it

Er i gang med et av årets største og mest kompliserte it-prosjekter.

Forskningsgiganten Sintef satser i tøffe tider og kan ende med å kaste ut alle sine gamle it-systemer.

- Dette prosjektet skal hjelpe oss å nå vår visjon. I ytterste konsekvens kan vi skifte ut alt, sier it-sjef Snorre Ness.

Sintef omsetter for 2,3 milliarder i året på oppdragsfinansiert forskning innen områder som petroleum, fisk, kjemi, bygg og it. Stiftelsen har 2.100 ansatte og har rundt 6.000 prosjekter gående til enhver tid. Det er snakk om en stor organisasjon som har en rekke gamle it-systemer, hvor det eldste - det hjemmesnekrede økonomisystemet Sapo - er nesten 30 år gammel.

Prosjektgruppen er på plass. I førersetet sitter tidligere it-sjef Martin Engan, som nå er innleid fra sitt eget konsulentselskap Mometo. I tillegg kommer fersk it-sjef Snorre Ness og konsulent Trond Erik Bones fra Capgemini. Som rådgiver har Sintef også fått med seg erp-ekspert og studierektor Bo Hjort Christensen ved Handelsehøyskolen BI.

Computerworld møter alle fire på Sintefs hovedkontor i Trondheim.

Ikke bare ikt

Samtlige er enige om at man ikke kan kalle det som nå skjer for et rent it-prosjekt. Dette er et endringsprosjekt. It-sjef i Snorre Ness forteller at det har vært veldig viktig at endringene som gjøres, er godt forankret hos brukerne.

- Hos oss holder det ikke at vi antar at endringer gir gevinst, men det må bevises for å få støtte i organisasjonen, slår Ness fast.

For forskere og andre høyt kompetente medarbeider vet hva de vil ha.

- De nye løsningene skal være brukervennlige og vi legger opp til utstrakt bruk av e-læring. Dessuten har vi interne ressurser som er gode på nettopp brukervennlighet, og som forsker på området, sier Martin Engan og legger til:

- Prosjektgruppen er godt forankret i organisasjonen. Og vi har ekspertgrupper - et navn vi har valgt for å ansvarliggjøre referansegruppene.

Engan var it-sjef i Sintef da planleggingen av prosjektet ble satt i gang sommeren 2008.

Titalls millioner

Ingen på Sintef vil ut med hva gigantprosjektet vil koste, men etter det Computerworld erfarer dreier det seg om titalls millioner kroner. Anbudsprosessen er i gang og Sintef regner med at en kontrakt med en eller flere leverandører blir signert i løpet av noen uker.

Under Computerworlds besøk var forhandlingene allerede i gang. Og leverandørene som kjemper om den store kontrakten er Bouvet, EDB, Ergogroup, Logica og Maconomy.

- Dette er et av de virkelige store it-prosjektene i år, sier Bo Hjort Christensen.

Han er imponert over forarbeidet Sintef har gjort.

- Som ekspertvirksomhet på prosjekter vil det vel være pinlig å feile med dette it-prosjektet?

- Det er ikke rom for feil, sier Christensen.

- Vi føler vi har gjort det vi kan. Og dette prosjektet kan definitivt ikke feile, istemmer it-sjef Ness.

Offentlig Sektor