Skroter teknologi fra 70-tallet

Skroter teknologi fra 70-tallet

Skattetaten moderniserer gammel infrastruktur for flere hundre millioner kroner.

På Helsfyr i Oslo holder skattedirektoratet til. It-direktør Karls Olav Wroldsen har akkurat mottatt et dokument fra analyseselskapet Gartner. Her slås det fast at it-flaggskipet i offentlig sektor ikke utnytter sine ressurser optimalt og at etatens it-arkitektur og applikasjoner vil gjøre videre utvikling langsom og ikke minst kostbar.

- Vi har fått gode råd av Gartner som vi nå skal følge opp, sier it-direktøren i Skatteetaten.

Hele 70 prosent av alle offentlige skjemaer går gjennom etaten og mulighetene for videre samhandling, utover tjenester som selvangivelsen på nett, Altinn og Edialog krever ny teknologi. Wroldsen mener de nå har kommet så langt man kan komme med dagens infrastruktur.

- Den informasjonen skattetaten har om deg er egentlig ganske gammel, sier han.

Generasjonsskifte

Det forårsaker blant annet at årets skattekort er basert på inntekten din i 2008. Hva du tjente i løpet av 2009, fikk Skattetetaten først vite i januar.

Om den økonomiske situasjonen om hver enkelt ble registrert i sanntid, eller i alle fall hver måned kunne man for eksempel laget en tjeneste som gir beskjed om hvordan man ligger an i forhold til inntekt og skatt fortløpende i løpet av året - og dermed slippe overraskelser når selvangivelsen kommer året etter.

- Vi har ikke it-egenskapene som vi trenger de neste årene. Vi er inne i et generasjonsskifte både på systemer og kompetanse rundt systemene, sier Wroldsen.

Store endringer

Skattetaten har vært gjennom voldsomme organisatoriske endringer de siste årene. Fra nærmere hundre relativt selvstendige ligningskontorer og 400 enheter rundt omkring i Norge, har Skattetaten blitt til fem regioner, ett sentralisert hovedkontor i Oslo og rundt 6000 ansatte.

De siste års omorganisering har ikke påvirket it-avdelingene i Skattetaten i særlig grad - før nå.

- Da vi omorganiserte var vi forsiktige med å gå inn på it-funksjonen, sier Wroldsen.

Dagens it-arkitektur som dyr, ikke fremtidsrettet og lite funksjonell, ifølge Gartner. Les mer på neste side!

Offentlig Sektor