Skuffet over ikt-forskning

Skuffet over ikt-forskning

Forskningsrådet har ikke fått mer penger til ikt-forskning. - Svakt, mener direktør Arvid Hallén.

Tirsdag la finansminister Kristin Halvorsen (Sv) frem statsbudsjettet for 2009. I en tid der verdensøkonomien opplever en av sine største kriser siden 1929, leverer ministeren det hun kaller et optimistisk budsjett.

Likevel ser det mørkt ut for ikt-forskningen.

Totalt sett får satsingen på forskning og utvikling 1,6 milliarder kroner ekstra i statsbudsjettet for 2009. Men ikt-forskningen til Norges forskningsråd forblir uforandret, til tross for at det ble bedt om ekstra bevilgninger til dette feltet i år.

- Ikt-forskningen er et område vi er skuffet over, hvor budsjettet er svakt. Vi har trukket det frem tydeligere i år enn tidligere år, men det ble ingen vekst. Langsiktig vil det bety at den grunnleggende ikt-forskningen svekkes, sier direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.

LES OGSÅ: Alt om statsbudsjettet 2009

Ikt-området fikk 364 millioner kroner i fjor, og det ble bedt om 456 millioner til neste år, en økning på 92 millioner kroner. Det ble ikke tatt til følge.

Forskningsministeren er likevel tydelig fornøyd med budsjettet sitt.

- Mer penger til vitenskapelig utstyr er avgjørende for å styrke evnen vår til å løse de store kunnskapsutfordringene Norge nå møter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

IKT-Norge syns det er bra at forskningen generelt er styrket, men er skuffet over at Forskningsrådet ikke har fått mer til ikt-området.

- Nå må forskningsmidlene benyttes innenfor de næringer der de gir størst gevinst og ikke spres tynt utover. Bevilgningene til ikt-forskning ligger langt etter de andre prioriterte områdene til Forskningsrådet og det er her størstedelen av løftet nå må komme, sier Per Morten Hoff.

I tillegg foreslås det å gi til sammen 12 milliarder til forskningsfond, hvorav ene halvparten til Fondet for nyskapning og innovasjon og andre til opprettelsen av regionale fond.

LES OGSÅ: Forskning fosser frem

Denne artikkelen er et utdrag av en av ukens nyhetssaker i Computerworlds papirutgave.

Les om:

Offentlig Sektor