Slik presset Säpo nettoperatørene

Den svenske nettleverandøren Banhof slo på opptakeren da sikkerhetspolitiet kom på besøk.

Publisert Sist oppdatert

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) var nylig innom den svenske operatøren Banhof, for å be om å automatisk få tilgang til kundenes telefon og epostopplysninger. I dag skjer saksbehandlingen manuelt.

Det Säpo ikke visste var at Banhofs administrerende direktør valgte å ta opp møtet. Dette har Sveriges Radio avslørt i dag.

Truet med terror

- Vi mistenker et terrorangrep i Stockholm by og får inn informasjon som gjør at dette er vedt å sjekke ut. Det får vi fredag kveld klokka 20, utenfor kontortid, sier mannen fra Säpo.

- Med manuell hånderting får vi leveransen mandag formiddag. Da smeller det i Stockholm by, 800 døde. Jeg tror ikke man vil være administrerende direktør i Banhof da, er budskapet.

På møtet blir det forklart at kundene ikke trenger å få vite noen ting hvis Säpo får automatisk tilgang, ifølge Sveriges Radio Ekot. Banhof valgte å takke nei til Säpos forslag.

Ifølge nyhetsbyrået TT kjenner også Tele2 seg igjen fra presset fra Säpo, og er ikke overrasket. De har hatt lignende samtaler med Säpo.

- Absolutt. Og det er direkte ubehagelig for oss som operatører som forsøker å ta kundenes integritet på alvor, å bli utsatt for sånne her påkjenninger fra svenske myndigheter, sier Stefan Backman, sjefsjurist i Tele2.

Krevde direktetilgang

For en måned siden ble det kjent at Säpo ønsker å ha direktetilgang til svensk telefon og eposttrafikk. Da var flere operatører tvilsomme til kravet, men Säpo fortsetter altså å presse dem.

Kriminologiprofessor Janne Flyghed omtaler arbeidsmetodene som tvilsomme, ifølge Sveriges Televisjon.

- Det er høyst tvilsomt at man gjr den her type besøk. Der man med løfter, kombinert med dårlig skjulte trusler, prøver å overtale en operatør som åpenbart ikke ønsker å offentliggjøre sine data. Og dette uten å en gang ha bevis for at det ville vært effektiv, sier hun.

I svenske P1 Morgen sier Säposjef Johan Sjöö at han mener kritiken mot deres arbeidsmetoder er uberettiget, sriver Aftonbladet.

- Det finnes 570 ulike operatører som jobber på ulike måter. Det her (altså automatisk innheting, journ.anm.) vil vi samordne, så systemet kan fungere. Det vi har gjort sammen med næringsliv og offentlige etater er å utvikle en standard alle kan bruke. Vi vil få systemet til å fungere, og tar derfor opp en standard og en metode, sier han, og understreker at de ikke kan tvinge operatørene til noenting.

Han tilbakeviser at det var snakk om en konkret trussel dette med Stockholm-angrepet, men mener det er et tenkelig scenario. Videre mener han debatten som har oppstått er overdrevet.