Slik skal danskene klå Digipost

Slik skal danskene klå Digipost

To konkurrenter kjemper om å levere offentlig digital posttjeneste. Danske E-boks mot norske Digipost.

Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) har lagt ut anbud om sikker digital posttjeneste, en felles løsning som staslige virksomheter og kommuner kan benytte for å sende post digitalt til innbyggerne i Norge. Anskaffelsen omfatter to delleveranser, digital postkasse og meldingsformidling.

Difi har målsetning om å inngå kontrakter i mars, og løsningen skal være klar til å tas i bruk i løpet av året.

Digital innbyggerkommunikasjon

Fristen for å levere tilbud til Difi gikk ut 23. september i fjor, og det er kun to leverandører som kjemper om å vinne leveringen av digital postkasse: Digipost fra Posten Norge AS og danske E-boks AS.

Henrik Andersen, administrerende direktør i E-boks, presenterte seg selv og selskapet for norsk presse denne uken. I lag med Andersen var Mette Kamsvåg, administrerende direktør i Nets Norge.

- Det tar tid å forberede seg på det norske markedet, begynner Andersen.

- Vi må forstå hvordan norske bedrifter ønsker å se dette fremover, og hva det offentlige Norge vil ha. Smaken må være riktig, fortsetter han.

Hjemme i Danmark er E-boks allerede store, og er landets offisielle digitale postkasse for kommunikasjon mellom myndighetene og innbyggerne med en brukerbase på omlag fire millioner dansker. I tillegg bruker rundt 30.000 danske virksomheter E-boks som som obligatoriske postkasse i et statlig prosjekt.

- Alle danskene bruker jo E-boks, og snart alle nordmenn også, mener Kamsvåg.

Danmark prioriterer digitalisering av samfunnet hardt, og har kommet lenger enn Norge i arbeidet. Blant annet ble det obligatorisk for alle danske virksomheter å kunne motta digital post fra offentlige myndigheter fra 1. november i fjor. Det er bra for E-boks.

- 80 prosent av all kommunikasjon mellom innbygger og myndigheter skal skje digitalt i 2015. Man skal spare penger i statsbudsjettet, og dette er viktige tiltak for den danske regjeringen, sier Andersen.

Vil vinne Skandinavia

- Vi har sterkt fokus på å bli skandinavisk markedsleder. Når vi nå prøver oss i Norge, så er det fordi vi har en løsning som passer alle typer kunder i fremtiden, mener Andersen.

Løsningen er allerede på plass hos flere i Norge, og brukervolumet øker. Per januar i år er antall norske E-boks-brukere 84.242, opp fra 4.000 januar i fjor. Så langt er det snakk om privatkunder, og selskapet har for eksempel signert med Nordea, Tryg Forsikring og Coop.

Det skader heller ikke at E-boks har et stødig anker i deleier Nets. Det er forøvrig Post Nord som eier den andre halvparten av selskapet.

- Nets har jobbet lenge for å digitalisere papir, og derfor er E-boks en del av vår portefølje. Det er en strategisk virksomhet, sier Kamsvåg.

Som en del av offentlig it-politikk og digitaliseringsarbeid med «digitalt førstevalg» som kamprop går offentlig digital kommunikasjon fra frivillig til obligatorisk, og også for aktører innen særlig bank og finans.

- Fremtiden er at vi skal digitalisere arbeidsprosesser og hvordan man kommuniserer med sine kunder, sier Andersen.

Skal fungere på alt

Når det gjelder en såpass viktig og omfattende digitaliseringsløsning som kommunikasjon mellom myndighetene, innbyggerne og næringslivet er det viktig at teknologien kan brukes av så mange som mulig.

Teknologisk sett lover Andersen at E-boks kan brukes på alle operativsystemer og testes på de topp 20 nettleserne brukerne sitter med. Også på mobilsiden har selskapet app-er for IOS, Windows 8 og Android. Og det er i tillegg native apps det er snakk om.

- Det handler om å møte kundenes tekniske preferanser. Appene skal være minst like gode som på web, og vi hacker mye på løsningene for at de skal være så sikre som mulig, avslutter Andersen.

Data lagres forresten i to datasentre i København.

Digipost

Digipost, digital postkasse fra Posten Norge, ble lansert 12. januar 2011. Nå er tjenesten oppe i litt over 272.000 privatkunder som har registrert seg for egen digital postkasse.

Når det gjelder næringslivet, så er det litt over 500 virksomheter som er på plass i tjenesten i dag. Thomas Mathisen, daglig leder i Digipost, forteller at Digipost så langt har fokusert på større virksomheter, men nylig også har åpnet for at mindre bedrifter kan registrere seg, og begynne å sende og motta digital post.

Digipost planlegger også å trappe opp med tilbud til små- og mellomstore bedrifter om ikke lang tid, med fokus på B2B og mellom private og virksomheter. Men for øyeblikket er det anbudskonkurransen hos Difi som er viktigst.

- Vi er jo med i begge delkonkurransene, så det er klart at det å kunne vinne dem og jobbe videre med implementering, det er hovedfokuset vårt om dagen, forteller Mathisen.

- Vi er jo på oppløpssiden, og er spente på utfallet, legger han til.

Digipost lanserte forøvrig en ny satsing fra høsten 2013, der bankkunder kan betale regninger som kommer inn i Digipost direkte til nettbanken. Første versjon av nettbank-satsingen er på plass for kunder av Skandiabanken og KLP, og Mathisen forteller at Digipost er i dialog med flere andre banker.

- Brukerne våre er jo opptatt av å gjøre det enklere å betale regninger med Digipost, påpeker han.

Digipost for alle

Digipost har i likhet med E-boks også utviklet native apps for IOS og Android. En oppdatert app for bedre integrasjon med IOS 7 er også på vei. Windows Phone-brukere må basere seg på å bruke nettsiden, som med responsivt design er tilpasset mobile skjermer.

- Vi har lagt ned mye arbeid i responsivt design slik at tjenesten også er tilpasset mobile plattformer selv om man ikke har lastet ned appen, avslutter Mathisen.

Digital postkasse i Norge

Fristen for å delta i Difis anbudskonkurranse om sikker digital posttjeneste gikk ut mandag 23. september klokken 10. Anskaffenlsen omfatter to delleveranser, digital postkasse og meldingsformidlertjeneste.

Difi har mottatt to tilbud for digital postkasse: Posten Norge AS og E-boks AS.

Difi har mottatt tre tilbud for meldingsformidlingstjeneste: Escher Group Ltd. (Irland), Posten Norge AS og Strålfors AS.

Kontrakter inngås i løpet av mars 2014, og mot slutten av året skal innbyggerne i Norge få tilbud om sikker digital postkasse for brev fra det offentlige.

Digital postkasse i Danmark

Fra 1. november 2013 ble det obligatorisk for alle danske virksomheter at kommunikasjon med offentlige myndigheter i Danmark skal skje digitalt.

I 2014 gjelder det samme for alle danske innbyggere.

E-boks har vunnet anbudet i hjemlandet.

Les om:

Offentlig Sektor