Spår Microsofts død i skole-Norge

Spår Microsofts død i skole-Norge

Bjørn Venn gir elevene mini-maskiner med Linux, og tror på revolusjon. Men Microsoft mener deres død er sterkt overdrevet.

- Microsofts monopol er overmodent, mener Bjørn Venn.

Han leder prosjektet i Buskerud fylkeskommune hvor elever på videregående skole skal bruke mini-pc-er med Linux og fri programvare. Fredag får 60 elever sine Acer One-maskin med Linux operativsystem og en mengde fri programvare, som Open Office og Firefox.

Flere fylkeskommuner følger med på prosjektet, og om det blir en suksess, kan mange videregående skoler i Norge velge å bytte ut sine Windows-maskiner til fordel for fri programvare.

LES OGSÅ:

Minimaskiner gir gigainnsparinger

- At skole-Norge uansett vil bevege seg mot fri programvare er jeg 100 prosent sikker på, sier Venn.

Mye jobb gjenstår

Til nå har 25 ansatte i fylkeskommunen prøvd seg på de små og rimelige maskinene med fri programvare. Her har det vært en suksess. Om skoleelevene vil være like positive vil tiden vise. Om de ikke liker de små maskinene, er det fortsatt aktuelt å gå videre med fri programvare som standard i Buskeruds skoler. Og eventuelt i flere andre fylker. En avgjørelse vil komme i 2011.

- Men det er mye jobb, innrømmer Venn.

De bruker i dag mellom 200 og 300 forskjellige Windows-baserte programmer, og Venn må finne like gode alternativer som kjører på Linux. Dessuten må nettverkene åpnes for Linux-maskiner. Alt dette er ikke i boks ennå, men skal skje før en avgjørelse tas.

Om alt går som prosjektleder Bjørn Venn vil, kan Microsoft-plattformen være på full fart ut av Norges skoler. Fri programvare er billigere, mer åpent, har flere muligheter og kan føre til økt interesse for it, mener han.

- Dette er begynnelsen på slutten for Microsoft i skolen. Det er bare et spørsmål om tid, sier han skråsikkert.

Viktig for Microsoft

Det er ikke programvaregiganten like sikker på.

- Det er nok ikke begynnelsen på slutten, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft.

- At noen velger å kjøre Linux er et utrykk for konkurransen som finnes i markedet, fortsetter han.

Og konkurransen tror Solberg at Microsoft vil vinne. Han ser på Microsoft som ”svært konkurransedyktig”, og tror ikke at skoler vil velge bort deres løsninger med det første. Hvor mye kroner i kassen skole-Norge gir Microsoft vil han ikke ut med, men han sier at utdanning er et viktig marked.

- Og vi opplever at vi har en svært sterk posisjon, sier Solberg.

Microsoft gir blant annet bort programvare, men Bjørn Venn mener han har gjennomskuet giganten. Les videre på neste side!

Offentlig Sektor