Sparer millioner med Openoffice

Sparer millioner med Openoffice

Ti tusen brukere i det finske justisdepartement droppet Lotus og Office.

En finsk rapport på 234 sider fra Tammerfors Universitet konkluderer med at fri programvare faktisk lønner seg, skriver våre svenske kolleger i Techworld.

Rapporten oppsummerer Finlands største migrering til fri programvare noensinne.

Det finske justisdepartement har byttet til Openoffice på over ti tusen pc-er siden 2007.

Millioner å spare

Det var ikke sparte kroner som var den opprinnelige drivkraften til overgangen, men en utdatert versjon av Lotus Smartsuite 97.

Departementet undersøkte andres Openoffice-bruk og så at det kunne være penger å spare, samtidig som man unngikk å bli låst til én leverandør og lukkede formater.

Og ganske riktig: Ifølge rapporten hadde det kostet 67 millioner svenske kroner å migrere til Microsoft Office, men bare 20 millioner kroner å gå til Openoffice. I tillegg kommer sparte lisensutgifter i tiden etter migreringen.

Stor jobb

Selve flyttingen var en diger jobb for departementet.

De hadde en rekke systemer og tusenvis av maler som bygget på både Lotus' og Microsofts løsninger, som alle måtte skrives om til å passe inn i Openoffice. I tillegg måtte personalet kurses.

Men til tross for dette konkluderer rapporten med at det fortsatt lønner seg å gå over til friprog-løsninger. Hele rapporten ligger åpent på nett for alle å lære av, i skikkelig friprog-stil.

Offentlig Sektor