Staten har spredd virus

Staten har spredd virus

Offentlige nettsider har vært under russisk kontroll siden jul, uten at noen har tatt affære.

Ifølge Aftenposten og sikkerhetsselskapet Watchcom, har 1090 norske nettsteder blitt hacket. Bare siden januar.

154 av disse ligger under domenet Okprosjekt.no, en side som ble opprettet i forbindelse med prosjektet "Omsorg og kunnskap mot kvinnelig omskjæring" i 2002 av staten selv.

Det skal ha vært russiske kriminelle som har tatt kontroll over sidene, og de skal ha brukt den til å spre ondsinnet programvare.

- Det er sterkt beklagelig at folk har opplevd å få virus etter å ha besøkt vårt nettsted, sier statssekretær Kjell Erik Øie i Barne- og likestillingsdepartementet til Aftenposten.

LES OGSÅ:

Snart smeller mystiske Downadup

Det som er enda mer beklagelig, er at staten faktisk har vært klar over at sidene har vært hacket. Allerede ved juletider ble de ansvarlige tipset om at siden var under andres kontroll. Men den ene skylder på den andre, og siden ble altså ikke stengt. Ikke før Aftenposten tok kontakt, valgte de å stenge siden.

- Det er ekstra beklagelig at sidene ikke ble stengt etter at vi ba om det. Her har det skjedd en glipp. Vi vil gå gjennom rutinene våre for å se hvordan vi kan håndtere slike saker bedre, sier Øie.

"If you see this page it means that IIS Domain Service for this domain is locked, or there's no such IIS Domain Service registered in Parallels Operations Automation" står det nå på Okprosjekt.no.

LES OGSÅ:

Ett bilde kan hacke deg

Les om:

Offentlig Sektor