- Statsbudsjettet ble som forventet

- Statsbudsjettet ble som forventet

Hans Christian Holte i Difi sitter i glasshus, og vil ikke kaste stein.

Statsbudsjettet er på bordet. Bransjen er i harnisk. Statsråden får pepper. Med andre ord: Ingen overraskelser. Hans Christian Holte i Difi hopper ikke i stolen.

Like sikkert som rypene flakser mellom haglbygene i fjellet, skyter it-bransjen med grovt kaliber mot statsbudsjettet. Slik er det hver høst. I år går ord som visjonsløst og hvileskjær igjen. Satsingen på forskning er omtalt som piss i havet, og Rigmor Aasrud får så hatten passer. Hans Christian Holte, direktør i Difi, sitter med statsbudsjettet mellom hendene.

- I stort perspektiv er budsjettet....eh...som vanlig. Jeg skulle ønske meg en større satsing på en del områder, men i betraktning budsjettklimaet og internasjonal ustabilitet er det omtrent som forventet.

Dyrere eID

Holte har utsikt over gravearbeidene ved Oslo-tunnelen. Anleggsmaskinene har igjen inntatt hovedstaden. Troen på vekst har igjen krøpet inn under nisseluene, og Norges største avis har allerede rukket å gravlegge finanskrisen (RIP) på forsiden. Likevel: Da Sigbjørn Johnsen spaserte til Stortinget med sheriffhatt og frakk lå det innstramminger i lufta. Noen store vyer om it var det i hvert fall ikke.

- Er ikke poenget med it-prosjekter nettopp at man skal spare penger?

- Jo. Og vi skulle gjerne sett en større satsing, blant annet på elektronisk id. Vi har 2,3 millioner brukere i id-porten og antall transaksjoner har økt fra 5 til 15 millioner på ett år. Det fører til at vi må binde opp mer midler i drift, og får mindre til andre prosjekter.

- Hva med offentlige it-prosjekter generelt?

- Kommune og stat står foran en stor moderniseringsøvelse hvor alle er involvert. Alle skal gå fra manuell behandling til digitale tjenester. Det er den virkelig store jobben, og vi hadde gjerne sett at regjeringen satt av mer midler jo før jo heller.

Med baken først

IKT-Norge har kritisert regjeringen for mangel på visjoner, lite satsing på innovasjon og fravær av bredbåndssatsing. At budsjettet i større grad legger vekt på gamle industrier, mens it-bransjen sitter igjen med smuler. Ja, at Norge går inn i fremtiden med baken først.

- Vi og IKT-Norge har ulikt ståsted. Vi mener det er viktigere å modernisere hele velferdsforvaltningen. Trygdesystemet. Folkeregistret. De tunge komponentene som må sys sammen til en helhet for å tilby gode digitale tjenester.

- De trauste tingene.

- Det er trolig verken ekstremt sexy eller banebrytende nyskapende, men jeg mener disse fremstøtene representerer det store løftet, og er vel så viktig som innovasjon.

- Er det ikke innovasjon vi skal leve av?

- Det ene utelukker ikke det andre. Et moderne sykehus er høyteknologisk og preget av en rekke innovasjoner. Vi trenger å tenke nytt i det offentlige, eksempelvis når det gjelder gjenbruk av offentlige data. Dette krever også gode konstellasjoner og plattformer for samarbeid mellom det private og det offentlige.

Holte sitter i glasshus, men kaster ingen store steiner. Les mer på neste side!

Les om:

Offentlig Sektor