Stengte kryptert epost

Stengte kryptert epost

Epost-tjeneten som Edward Snowden benytter har kommet i myndighetenes søkelys.

Epost-leverandøren Lavabit har stengt, og ifølge BBC har selskapet vært involvert i en omfattende juridisk kamp for å hindre at amerikanske myndigheter får tilgang til detaljer om kundene.

Antakelsen er at Lavabit har fått problemer med amerikanske myndigheter ettersom det er antatt at Edward Snowden benyttet denne tjenesten for å dele informasjon om USA sitt overvåkingsprogram på nett med media.

Snowden skal også ha benyttet den krypterte epost-tjenesten fra flyplassen i Moskva, hvor han har fått innvilget midlertidig asyl.

Eier og daglig leder i Lavabit, Ladar Levison, har lagt ut en melding på selskapets nettside hvor han begrunner den vanskelige beslutningen om å stenge dørene.

Vil hindre innsyn

- Jeg har blitt tvunget til å ta en vanskelig avgjørelse: å bli medvirkende i kriminell aktivitet mot det amerikanske folket eller vende ryggen til nesten ti års hard arbeide ved å stenge Lavabit, skriver Levison.

Han skriver videre at mens han gjerne vil forklare hva som har skjedd og hvorfor han ser seg nødt til å ta den tunge beslutningen, men at han ikke har lov til å uttale seg.

- [The First amendment] skal garantere meg frihet til å uttale meg i slike situasjoner. Dessverre har kongressen vedtatt lover som sier noe annet.

- Ikke lagre data i USA

Det siste avsnittet i meldingen fra Levison er kanskje det viktigste.

Der skriver han at situasjonen han nå befinner seg i har lært ham en viktig lekse:

- Uten handling fra kongressen eller en solid juridisk presedens, vil jeg på det sterkeste fraråde alle mot å lagre private data i et selskap med fysiske bånd til USA.

Levison opplyser også at han kommer til å kjempe for ytringsfriheten, og håper å kunne gjenåpne Lavabit en gang i fremtiden.

Han avslutter med å be om pengehjelp til juridiske utgifter, og har etablert fondet Lavabit Legal Defense Fund .

Offentlig Sektor