Svak pirat-oppslutning

Svak pirat-oppslutning

EU-borgerene gikk til stemmeurnene forrige uke for å velge sine representanter i Europaparlamentet.

Piratpartiet er et interesseparti som i hovedsak konsenterer seg om rettigheter og flyt av informasjon på internett. Uten piratene kunne historien om ACTA ha gått en helt annen vei, og EU-borgere kunne ha vært nødt til å leve med en såkalt "tree-strikes"-lov, der nettbrukere som blir fersket i å laste ned rettighetsbeskyttet materiale tre ganger kan miste nettilgang fullstendig.

De siste fem årene har det sittet to pirater i Europaparlamentet, Christian Engstrõm og Amelia Andersdotter fra det svenske Piratpartiet. Denne omgangen blir det bare én pirat i parlamentet, tyske Julia Reda, da de to svenskene ikke klarte å vinne nok stemmer for gjenvalg, ifølge Falkvinge.net.

I Sverige fikk Piratpartiet 2.2 prosent av stemmene, ned fra 7,1 prosent ved forrige valg i 2009, melder The Register. I Finland, hvor Pirate Bay-grunnlegger Peter Sunde søkte seg til en plass i Europaparlamentet endte Piratpartiet på snaue 0.7 prosent.

Det gikk ikke bedre for Storbritannias tre piratkandidater heller, som bare klarte å karre til seg under 10.000 stemmer, og endre på stusslige 0.05 prosent. Tyskland endte på 1,4 prosent.

Da gikk det bedre for piratene i Tsjekkia, som fikk respektable 4,78 prosent av stemmene. Desverre er det ikke nok til å vinne plass i parlamentet, da de endte like under kravet på fem prosent.

Andre, som Østerrike (2,1 prosent), Luxembourg (4,23 prosent) og Slovenia (2,57 prosent), gjorde i og for seg et godt valg, selv om det ble for snaut til å vinne plass i parlamentet.

Av andre EU-land som stilte med piratkandidater, Hellas, Slovenia, Nederland og Spania fikk partiet så lite oppslutning at de ble telt opp i kategorien «Andre». Piratpartiet i Nederland får, med sine 0,8 prosernt likevel nok for en plass i den nasjonale forsamlingen.

Men det blir i det minste én digital vakthund i Europaparlamentet de neste fem årene, tyske Julia Reda.

Offentlig Sektor