Telefonskatt for bredbåndsdugnad

Telefonskatt for bredbåndsdugnad

Storbritannia vil skattelegge eldre telefonlinjer for å finansiere bredbåndsutbygging.

Briter med telefonlinje av kobber må betale 6 pund, rundt 60 kroner, årlig i skatt. Planen er at skatten skal gå til finansiering av britiske myndigheters 2 Mbit/s-for-alle-plan. Slikt bredbånd skal være på plass innen 2012.

Det går frem av rapporten Digital Britain, som ble publisert i går. For å få 2 Mbit/s for alle, vil myndighetene bruke en kombinasjon av fibernettverk og trådløs satellitt-teknologi.

Nasjonalt fond

Hvem som skulle ta regningen for å oppgradere britenes falmende kopperlinjer har lenge vært et spørsmål. British Telecom (BT) har tidligere uttalt at de neppe vil ta regningen alene, med mindre de får noe igjen for det. Det er dette som er bakgrunnen for skatten.

- Vi har konkludert med at den beste måten å gjøre det på, er å bruke noen av sparepengene på et uavhengig nasjonalt fond for å sikre full dekning, sier Ben Bradshaw, statssekreter for kultur, media og sport, til The Times.

Tviler på bygdefiber

BT har fortalt samme avis at mens neste generasjons fiber legges i urbane områder, vil distriktene neppe få noen fordel.

- Vi tror at fremtiden er fiber, men det er bare økonomisk fornuftig av oss å koble opp store byer og nybygde hus. Vi forventer ikke at Digital Britain vil hjelpe oss med å legge fiber i bygdestrøk, har ISP-en uttalt.

Administrerende sjef i Broadband Stakeholder Group, Antony Walker, mener pengene bør øremerkes bygdestrøk.

Offentlig Sektor