Ti millioner til ikt-forskning

Ti millioner til ikt-forskning

Heidi Grande Røys åpner lommeboka for fri programvare, men IKT-Norge håper på mer.

Formålet er ifølge departementet å styrke forskningen på elektronisk forvaltning og fri programvare.

- Fornying av offentlig sektor krever innsikt i endringsprosesser. Vi trenger forskning på hvordan informasjons- og kommunikasjonsteknologi endrer forvaltningens arbeidsmetoder, kommunikasjon og ressursbruk, sier statsråd Grande Røys i en pressemelding.

Om fri programvare sier hun:

- Regjeringen har som mål å øke bruken av fri programvare i offentlig sektor. For å treffe målrettede tiltak trenger vi økt og systematisk kunnskap om bruk av fri programvare i offentlig sektor.

Det er Forskningsrådets IKT-program Verdikt (Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT) du skal kontakte om du vil ha noen av disse pengene.

Grande Røys var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentar.

«Happy»

Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, er godt fornøyd.

- Vi synes det er veldig gledelig. Det er et stort behov for penger til ikt-forskning hele tiden. Nå er ikke ti millioner noen svimlende sum, men det er er positivt signal, sier han.

- Vi har fått flere gode nyheter i i det siste, som 83 millioner til bredbånd og nå altså 10 milioner til ikt-forskning. Om det er et forsvarsel om hva som er i vente i statsbudsjettet vet jeg ikke, men vi er altså happy for dette.

Hoff setter også pris på at pengene kan brukes til forskning på fri programvare, selv om han også skulle ønske seg litt mer «åpne midler», altså uten øremerking.

Han har et ytterligere hjertesukk:

- Det blir ofte kniving og diskusjoner om patenter og rettigheter når institusjoner er inne i bildet. Det er viktig at man følger opp hvordan pengene ment for forskning på fri programvare brukes.

Offentlig Sektor