USA utfordrer Nord-Korea på Twitter

USA utfordrer Nord-Korea på Twitter

Norsk forsker tviler på at det isolerte landet er i ferd med å mykne opp.

Amerikanske myndigheter ønsker Nord-Korea velkommen til Twitter. En representant for utenriksdepartementet utfordrer også landet til å la sine innbyggere se kvitteret fra landets konto, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Vi bruker Twitter til samhandling, informasjon og debatt. Vi ønsker Nord-Korea velkommen til Twitter og den nye nettverksverden, kvitrer departementets talsmann Philip Crowley på sin egen konto.

Beskjeden kommer få dager etter Uriminizokkiri, det nærmeste man kommer en offisiell nettside i Nord-Korea, etablerte en Twitter-konto.

Hva med innbyggerne?

Så langt har kontoen kun postet beskjeder på koreansk, men like fullt har kontoen så langt fått over 5000 følgere. Budskapet så langt ser ut til å primært være propaganda av ulik karakter.

- De nord-koreanske myndighetene har meldt seg på Twitter, men er de klare til å la sine innbyggere koble seg opp også?, utfordrer Crowley via Twitter.

Nord-Korea er et av de mest lukkede og kontrollerte samfunnene i verden, og internettadgangen er begrenset for alle, bortsett fra et fåtall personer myndighetene stoler aller mest på. Noen flere har adgang til et nasjonalt intranett, et lukket nettverk basert på internetteknologi med nasjonale hjemmesider og epost, men totalt avsperret fra resten av det globale internettet.

De siste årene har landet tatt små skritt mot å introdusere moderne kommunikasjonsteknologi. Innbyggere i hovedstaden Pyongyang og flere andre byer kan nå anskaffe seg mobiltelefon, men å ringe utenlands går ikke, og det er også flere andre restriksjoner.

- Positiv entré

NUPI-forsker Sverre Lodgaard peker på at Nord-Korea til nå har vært fritt vilt i internasjonale medier fordi de har hatt alle imot seg og vært ute av stand til å konkurrere med de sterkeste i den internasjonale medieverdenen. Gitt at kontoen virkelig stammer fra Nord-Koreas ”offisielle” nettside på internett tror han dette kan være noe av motivasjonen for opprettelsen.

- Det har vært fritt frem for vestlige politikere og medier å si hva de ønsker om Nord-Korea uten at Nord-Korea kan protestere. Det har vært ganske straffefritt å påstå ting, sier han til Computerworld.no.

Han legger til at sannheten ikke alltid kommer fra USA, og peker på at situasjonen i Irak, der det sanne bildet kom fra Irak og ikke fra andre land. Da var det USAs Colin Powell som bløffet, Iraks Tariq Aziz som snakket sant, og Hans Blix som holdt seg til å si det han hadde grunnlag for å si om Iraks våpenprogram.

- Det har hendt i forholdet mellom Nord-Korea og USA, at Nord-Korea har gitt den riktige informasjonen, sier Lodgaard, som legger til at det riktignok er unntaksvis.

- Det er i og for seg positivt at Nord-Korea tar initiativ til å komme ut med sine oppfatninger, selv om de praktiserer beinhard sensur.

Han tror imidlertid ikke twitringen betyr at Nord-Korea begynner å mykne opp, siden innbyggerne verken får twitre eller lese hva som twitres.

- De kan nok fortsatt sensurere tilsvarende. Derfor er ikke Nord-Koreas twitring noe tegn på økt åpenhet, sier Lodgaard.

Erfaringer fra Iran

Crowley kom også med en tredje beskjed på Twitter i går;

- Eremittkongedømmet (”The Hermet Kingdom”) vil ikke endres over natta, men med én gang teknologi introduseres, kan det ikke slås av. Bare spør Iran.

Det er meget mulig erfaringer fra land som Iran gjør at nordkoreanske myndigheter er forsiktige med tanke på teknologiske friheter hos innbyggerne. Internett og mobiltelefoner har vist seg å spille en viktig rolle i organiseringen av opptøyene mot myndighetene i Iran.

Offentlig Sektor