USAs it-sjef har spart 20 milliarder

USAs it-sjef har spart 20 milliarder

Slik effektiviserte Vivek Kundra Amerikas forente stater. Nettsky er hett stikkord.

I 2009 ansatte Barack Obama en it-sjef i USA. Vivek Kundra fikk oppdraget. På to år har USA spart 20 milliarder etter hans inntreden, skriver Computer Sweden.

It-budsjettet i landet er på 500 milliarder kroner fordelt på rundt 12.000 it-system brukt av det offentlige.

- Et av mine første tiltak var at alle it-sjefers navn skulle publiseres på nettet for å finne ut hvem som gjør hva og hvor mye penger som brukes, sier han under konferansen Dell World.

Sky

Oversikten gjorde Kudra sjokkert over hvor ille stelt det var. Blant annet fantes det et ERP-system som knapt fungerte i det hele tatt.

- Sjefene kunne ikke engang sende epost til alle ansatte ettersom det fantes 30-talls ulike systemer som ikke kunne kommunisere med hverandre.

Oversikten hans viste at ulike myndigheter hadde bygget opp rundt 2000 datasentre uten noen særlig samordning. Derfor fantes det en enorm overkapasitet på prosessorkraft og lagring.

- Derfor besluttet jeg at vi skulle stenge flere hundre datasentre og heller satser på å dele ressursene via ulike skytjenester.

30 milliarder

Via dette enkle grepet beregner Kundra en besparelse på intet mindre enn 30 milliarder frem mot 2015. I hans to år som it-sjef i USA har han minsekt it-kostnadene med 20 milliarder, først og fremst gjennom å etablere modeller for deling av de samme ressursene.

Det viktigste verktøyet kalles Federal It Dashboard og samler de største it-prosjektene hos myndighetene. Nettstedet Data.gov gir både myndighetene og allmennheten innsyn i it-arbeidet samt muligheten til å bruke åpne programmer, apper og lignende.

30 prosent av it-budsjettet går til de 2000 datasentrene, halvparten av sentrene kan stenges innen 2015 på grunn av nettskyteknologi.

Offentlig Sektor