Usikkert for billigere feriemobil

Usikkert for billigere feriemobil

Uenighet i EU kan føre til at vedtaket om priskutt for mobilbruk utenlands ikke blir gjennomført i sommer likevel.

Det jobbes hardt i EU for å gjennomføre de planlagte lovendringene, men byråkrater og politikere greier ikke å bli enige om hvordan det skal gjøres. Ifølge nyhetsbyrået Reuters pågår det intense diskusjoner mellom representanter for EU-parlamentet, EU-kommisjonen og EUs medlemsstater.

De strides om pristak og om kundene automatisk skal få innført regulerte priser. Men kompromissviljen skal være stor og alle jobber nå hardt for å finne en løsning, sier en EU-byråkrat som jobber med den nye loven til Reuters. Et nytt møte skal avholdes 2. mai.

LES OGSÅ: Jubler for billigere feriemobil

EU-kommisjonen har lovet at et nytt prisregime skal være klart til sommeren. Men partene er uenige om detaljene og de begynner å få dårlig tid. Påtrykket fra mobilindustrien og forbrukergrupper skal ha vært stort i denne saken.

I land med spesielt mange tilreisende turister, som Frankrike, Italia og Spania, har de såkalte roaming-avtalene vært gullgruver for mobilselskapene i feriemånedene. Store deler av mobilbransjen har derfor tatt sterkt til motmæle mot en slik regulering.

Telenor har tidligere sagt til Computerworld.no at prisendringene ikke har så stor betydning, fordi mange nordmenn reiser ut i forhold til hvor mange utenlandske turister som kommer hit.

Vil ha tak

EU-parlamentet har foreslått et automatisk pristak på 40 eurocent (ca. kr. 3,50) per minutt for å ringe med mobilen utenlands og et tak på 15 eurocent (ca.1 kr) for å motta mobilsamtaler. EU-kommisjonen har lagt seg på same linje, mens medlemsstatene vil ha tak på henholdsvis 30 og 60 eurocent.

LES OGSÅ: Året med de riktige mobilprisene

Parlamentet skal stemme over forslaget om to uker, men bare dersom teksten i forslaget gjenspeiler et kompromiss med medlemsstatenes innstilling. Dersom avstemningen blir utsatt, kan reguleringen bli utsatt i mange måneder.

- Fra norsk side vil vi gjerne ha innført dette pristaket så fort som mulig. Det er upassende dyrt, hva folk må betale for å ringe utenlands, sier Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet til Computerworld.no.

Offentlig Sektor