Valgkampen kan gi Oslo teknoløft

Valgkampen kan gi Oslo teknoløft

Rune Gerhardsen vil ha Groruddalen som en ny Silicon Valley. - Det er viktig vi utvikler hele Oslo, og ikke kjører kommunal distriktspolitikk, sier byrådslederen Erling Lae.

Groruddalen kan bli et ny satsingsområde inne Oslo for it. Ap-lederen Rune Gerhardsen mener bydelen har gode muligheter å løfte seg som et teknosenter med internasjonal utstråling. På et valgmøte i forrige uke lanserte Gerhardsen visjonen om en "Silicon Valley" på Oslos østkant.

- Ja, vi ser at Groruddalen har en god mulighet å utvikle seg på to områder. Det er helseteknologi og teknologi som er knyttet opp mot logistikk og transport, sier Gerhardsen til Computerworld.no.

Tiltaksplan

For Gerhandsen er teknoløftet på østkanten først og fremst en del av en tiltaksplan for å utvikle Groruddalen. Planen beskrives i Aps program for kommunestyrevalget på mandag 10. september 2007. I programmet skriver partiet:

"I California har de sitt Silicon Valley. Det er spennende å tenke seg tilsvarende faglige miljøer innenfor medisinsk forskning og teknologi med utgangspunkt i de fagmiljøer som allerede finnes ved Aker sykehus, Medisinaldepotet og Statens legemiddelkontroll. Hvorfor skal vi ikke få til en høyskole i området også, for eksempel med linjer for logistikk og annen virksomhet som finnes i dalen?"

- Det blir bra hvis vi utvikler kompetansemiljøene der de er. Jeg tror ikke dette vil spre kunnskapet for mye over Oslo-området. Silicon Valley er jo mye større. Distansene i hovedstaden er ultrakorte.

Men stor tro på at politikken kan stå alene for utviklingen har ikke Gerhandsen.

- Kommuner har ikke næringsfond. Men det hadde vært en ide å legge en høyskole med de to temaer, helseteknologi og logistikk teknologi, til dette området, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: Brudd må leges med gulrot

- Ikke gjenta Fornebu-feilen

Byrådslederen Erling Lae fra Høyre er enig med sin politiske erkerival.

- Vi ser gode argumenter for å bygge videre på de kunnskapsmiljøene som er der. It er en av de næringsklyngene vi satser på i Oslo. Oslo-området har høy utdanning sammenlignet med andre regioner i Europa, sier han til Computerworld.no.

Men Lae er redd at Gerhardsen vil gjøre feilen med It-Fortnebu en gang til.

- Vi er ikke opptatt at dette skal skje i Groruddalen, hvis det er andre deler av byen som er mer egnet. Dette bør ikke bli en slags bydels distriktspolitikk. Vi så at det offentlige vedtok IT Fornebu, men næringslivet valgte Nydalen. Det handler om å legge til rette der bedriftene ønsker å være. De må ikke bli låst til en bydel, sier han.

Bra ide

Både Gerhardsen og Lae ønsker større samarbeid mellom det offentlige og det private i heleseteknologi. Det synes Paul Chaffey i Abelia er en god ide.

- Man må vel være positiv til dette utspillet. Det er interessant at Gerhandsen ser på helse som utviklingsområde for teknologi i Oslo. Her er det mye anvendelser for teknologi. Hvis Gerhardsen mener at det offentlige åpner opp for samarbeid med privatlivet er det et godt utgangspunkt, sier Chaffey.

Men han tror heller ikke at denne utviklingen bestemmes av politikerne.

- Problemet med denne typen politiske utspill er at noen politikerne tror de kan vedtar alt. Vi tror slike utviklinger er et resultat av rammebetingelser, sier han.

Men Chaffey ser at det er godt mulig å opprette et kunnskapsmiljø til i Osloområdet.

- Jeg tror ikke at vi trenger å samle teknologiutviklingen på et bestemt geografisk område. Enda bedre hvis vi greier å samle et enda større region, med i tillegg til Fornebu, Nydalen og Groruddalen også Horten og Kongsberg, som er teknologiklynger, mener Chaffey.

LES OGSÅ: Treg digitalisering av helse-Norge

Offentlig Sektor