Vår nye it-minister?

Avtroppende Accenture-sjef Nils Øveraas har vært blant it-Norges mektigste menn. Nå går han av, men utelukker ikke en politisk karriere.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært hektiske dager for Nils Øveraas siden han meldte sin avgang i forrige. Hyggelige hilsninger og mange forespørsler om alt fra styrelederverv til faste jobber har fylt dagene.

- Jeg må nok lære meg å sortere henvendelsene, sier Øveraas.

Computerworld møter den avtroppende Accenture-sjefen på kontorene på Fornebu i Telenor-bygget. Vårt første spørsmål er hvordan han opplever it-utviklingen i offentlig sektor de siste årene.

Som jeg hør og bør for en konsulentsjef, bretter han opp den bærbare for å finne noen passende Powerpoint-presentasjoner.

- Jeg hadde en onkel som var direktør i Veritas, han hadde det største kontoret jeg har vært på. Det er lenge siden jeg hat hatt et eget kontor, sier Øveraas mens han kobler den bærbare til projektoren.

- Ser du frem til mer alenetid?

- Det blir bra med roligere dager.

Lang karriere

Nils Øveraas er opprinnelig fra Molde, og samme årgang som Kjell Inge Røkke. Faktisk gikk Nils i parallellklassen til Kjell Inge på ungdomsskolen. Men for unge Øveraas ble det akademisk karriere som startet i Trondheim. Som nyutdannet sivilingeniør i databehandling gikk turen til den første jobben hos Forvarets Forskningsinstitutt, der ble det også et opphold hos NASA i Houston.

- Det var moro. Det var der jeg fikk mine første erfaringer med store prosjekter, sier Øveraas.

Men det var verken forskning på nordlys eller romfartøyers lastekapasitet som skulle bli hans bane. I 1984 gikk turen til det som da var Arthur Andersen, et selskap han har vært hos siden.

- Har dere i stor grad rekruttert den tekniske kompetansen fra Trondheim-miljøet?

- Tidligere var det mer slik. På Universitet i Oslo var det i en periode ikke like populært med alt som var amerikansk. Men det ble bedre da vi på begynnelsen av 1990-tallet laget et skap med alle Disney-filmene for fri benyttelse av alle på Institutt for informatikk, sier Øveraas og småler.

- Hvorfor har det bare vært fem ledere i selskapet siden 1957?

- Det har med å gjøre at man bytter jobb uten å bytte jobb. Du får holde på med mye spennende, ikke minst samfunnskritiske løsninger.

I Øveraas lederperiode har offentlige oppdrag økt kraftig. Etter det Computerworld erfarer står nå offentlig sektor for rundt 40 prosent av selskapets omsetning i Norge.

Profesjonalisert

Nils Øveraas sier offentlig sektor har blitt svært viktig for Accenture, spesielt de siste årene. På spørsmål om hvordan sektoren har utviklet seg de siste årene, svarer han at kunnskapen og profesjonaliteten har økt. Men at det er mye dyrere å være med i kampen om offentlige it-kroner nå i forhold til tidligere.

- Den store forskjellen er at det som var betalte forprosjekt tidligere, nå ligger inne i tilbudsprosessen. Dermed er det mye dyrere å være med i kampen og selvfølgelig færre som kan være med, sier Øveraas.

- Hvorfor feiler så mange it-prosjekter i offentlig sektor?

- Det går bort for mye tid på diskusjoner, sier Øveraas.

Han forklarer videre at det ofte er svært mange interessenter involvert. Det som i utgangspunktet er store kompliserte prosjekter blir ytterligere kompliserte med mange ønsker og behov. Når ingen setter strek og sier 60 prosent er godt nok, går man for en 100 prosent løsningen med en gang, og mister dermed oversikten.

- Norge er et lite, godt organisert og rikt land. Hvorfor lykkes man ikke bedre med effektiviseringen med it?

- Vi ligger langt fremme på mange områder, men det varierer fra etat til etat, sier Øveraas.

Han trekker frem avdøde skattedirektør Bjarne Hope som satte i gang en teknologisk revolusjon i etaten han ledet.

- Skatteetaten er et godt eksempel på en etat som har frigjort store ressurser for å jobbe med primæroppgaver, ved å bruke it.

- Er it-utviklingen i det offentlige for personavhengig?

- Det kan man nok si. Jeg tror det er veldig personavhengig. Men regjeringen har startet arbeidet med en underliggende infrastruktur som virker. Det er et viktig arbeid, sier Øveraas og legger til:

- Samme utfordringene har man hatt i bank og forsikring. Det tok lang tid før man fikk et totalkundebilde av kunden for både forsikring og finans. Dels var grunnen lovverket, men også teknisk infrastruktur.

Nils Øveraas advarer mot ikke å si nei.

- Det er ingen rasjonell grunn til at over 400 kommune i Norge skal drive sin egen it-utvikling. Men det er litt slik i Norge at ingen skal bestemme over meg og vi skal klare alt selv, sier Øveraas.

Slik er det også på etatsnivå i staten.

Politisk karriere?

En tidligere Accenture-sjef i Storbritannia gikk over i offentlig forvaltning og styrer it-strategien der. I Nigeria ble Accenture-sjefen it-minister. Faren til Nils Øveraas var ordfører i Molde, så spørsmålet er om en samfunnsengasjert Øveraas kunne tenke seg inn i politikken. Han sitter allerede i styret i Forskningsrådet for samfunn og helse.

- Hva hadde du sagt om du ble spurt om å være it-minister?

- Alle må vel tenke seg om hvis man skulle få en slik telefon. Nå har jeg sagt jeg ønsker meg roligere dager, og en slik jobb er vel noe av det minst rolige, sier han.

- Hva er det første du ville gjort som minister?

- Det er å stramme grepet rundt det regjeringen allerede har satt i gang – standardisere det som kan standardiseres. Men det handler ikke bare om å fornye infrastruktur, men faktisk fornye måten man jobber på. Det er veldig sjelden det er teknologien i seg selv som er problemet, sier Øveraas.

Han mener det er for lite fokus på opplæring i teknologibruk og liten vilje til å endre arbeidsprosessene, og at dette gjelder både i privat og offentlig sektor.

- Forskjellen er ikke så store lenger. Det ikke enklere å endre arbeidsprosesser i de store selskapene – enn det er i offentlige sektor. Det er en utfordring begge sektorene har.

- Er offentlig sektor en profesjonell innkjøper?

- De har blitt bedre. På 90-tallet var det svært få høyt it-utdannede i offentlig sektor. Men fordi det nå er lite forskjell på lønningene mellom privat og offentlig sektor, har man klart å bygge opp god innkjøpskompetanse. Der har det virkelig gått fremover, sier det avtroppende Accenture-sjefen.