Venstre vant valg-debatten

Venstre vant valg-debatten

Offentlig it-direktør, EU-medlemsskap og skattekutt ble foreslått for å hjelpe it-bransjen.

- Dokumenter sendes i taxi, og sykesøstre kommuniserer med gule lapper. Det finnes enorme muligheter for å bruke ikt mer i fornyingen av velferdsstaten, mener nestleder Trine Skei Grande.

Det hele fikk hun lagt frem for en kritisk it-gjeng, da IKT Norge arrangerte it-valgdebatt i Oslo. At hun også hadde en heller uformell tone gjennom det hele, gjorde henne populær blant it-folket.

NB: Sjekk også ut vår artikkelserie i forbinnelse med valget, artiklene finner du til høyre!

NB2: Her kan du se hele debatten

- Det er så mange forhistoriske reguleringer i Norge at man kunne laget en komikveld ut av det, fortalte hun fra politikerpanelet, før hun leste opp "kjeft fra salen" hun hadde fått på Facebook.

Resultatet ble at hun vant debatten med god margin, ifølge en opptelling på slutten av debatten. Etter henne fulgte Høyre og Sosialistisk Venstreparti.

Fabrikk eller teknikk

Store deler av debatten gikk til å diskutere hvorvidt it faktisk er vår viktigste satsningområde for tida fremover.

- Vi er ikke lenger et industrisamfunn. Vi er et kunnskapssamfunn, og må få en samling av ikt-politikken, mente Trond Helleland i Høyre, og foreslo i kjent stil å kutte i skattene for å legge forholdene til rette for innovasjon.

Alle partiene sa et klart "ja" på spørsmål om kunnskapsindustri nå er viktigere en klassisk industri, men det var uenigheter mellom partiene hvorvidt dette var noe motstanderen faktisk mente.

- Ligger fremtiden i Jan Mayen, eller i hodene våre? Det er klart politisk skille her, mente Grande.

- Vi er vel alle enige om at man må ha noe tradisjonell industri i bånn. Kanskje unntatt Venstre, svarte Geir Pollestad i Senterpartiet.

- Jeg håper politikerne etter denne seansen virkelig har innsett at Norge har gått fra å være et industrisamfunn till et kunnskapssamfunn, uttalte Liv Freihow, direktør før prosjekter i IKT-Norge, etter debatten.

Rammevilkår

Fremskrittspartiets representant, Thor Magne Bostad, skrøt av en tidligere karriere som soveroms-koder i Pascal, og mente i likhet med Høyre at rammevilkår er nøkkelen til et blomstrende it-Norge.

- De kan aldri bli gode nok, sa han.

- Det nytter ikke å være "gode nok" om vi skal hevde oss i utlandet. Vi må være best. Og det er kun med de beste rammebetingelser at vi kan lage de beste kunnskapsbedriftene.

Alle de høyrevendte partiene pekte på skattekutt, og Høyre mente også at et EU-medlemskap hadde gjort ting enklere.

Og Arbeiderpartiet mente naturlig nok at det hele ikke er så ille som mostanderne skulle ha det til.

- Når man går i debatt med høyresiden høres alt så mørkt ut. Dere som er her er de beste bevisene på at vi har gode rammebetingelser for kunnskapsbedrifter, mente Aps representant Truls Wichholm.

"Dårlig!"

Men tross mange fine ord fra politikerne, hadde ingen noe særlig nytt å komme med. Kutting i skatter, økt innsats i skolene og i forskning og mer samhandling av it-politikken var de hyppigste argumentene.

Noen ville også ha en egen it-direktør for det offentlige.

- Fornyings- og administrasjonsdepartementet er et synsedepartement. Det er synd, synes vi, sa Frps Bostad og fikk latter fra salen.

Derfor har partiet foreslått en egen it-direktør, og får støtte fra Høyre som ser for seg en egen it-minister.

- Akkurat som vi har en landbruksminister, forklarte Helleland.

- At ikke vi har fått en e-id på plass, og at Minside er på babystadiet er for dårlig!

Offentlig Sektor