- Vi fant opp Web 2.0!

- Vi fant opp Web 2.0!

Deichmanske bibliotek har drevet med databehandling siden 1700-tallet, men er alt annet enn gammeldags.

Det snør vannrett på Arne Garborgs plass 4. Likevel er det forbløffende høyt aktivitetsnivå denne ettermiddagen. Folk farter ut og inn av det staselige bygget som preger adressen, totalt uaffektert av naturens krefter. Inne er det varmt, og man kan høre en svak summing av datamaskiner, ungdommer og godt voksne mennesker i skjønn harmoni. Alle de offentlige maskinene med internett-tilgang er opptatt. Det er tydeligvis fortsatt et stort behov for å surfe gratis på biblioteket.

Grethe Vollum tar imot It-karriere ved resepsjonen. Hun er det nærmeste biblioteket kommer en it-sjef. Som plan- og utviklingssjef ved Deichmanske bibliotek har hun full kontroll på de digitale tjenestene som tilbys.

- Biblioteket har alltid drevet med databehandling, sier hun.

- Det var en lettelse da databehandlingen ble elektronisk. Digitale tjenester har vært kjernevirksomhet for oss siden midten av 90-tallet.

Gave til befolkningen

Deichmanske bibliotek er et barn av opplysningstiden, og er sannsynligvis landets eldste kulturinstitusjon, hvis vi ser bort ifra kirken. Navnet stammer fra bispesønnen Carl Deichman, som ved sin død i 1780 hadde opparbeidet seg en omfattende boksamling på 6000 bind. Bøkene ble testamentert til Christianias befolkning, og fem år senere, i 1785, var landets første folkebibliotek et faktum. Nå rommer hovedbiblioteket rundt 800 000 enheter, inkludert bøker, film og musikk.

- Men denne bygningen gjør driften litt vanskelig av og til. Vi får ikke gjort noe med veggene, så vi må tilpasse oss huset, supplerer Vollum.

Hun har jobbet ved Deichmanske bibliotek siden 80-tallet, og opplevd de drastiske digitale endringene på kroppen. Institusjonen tok faktisk i bruk epost allerede i åttiårene. Tjenesten ble fort populær blant de ansatte. Det samme gjaldt et tegnbasert internett som ble tatt i bruk på slutten av tiåret.

Biblioteket bruker Mac, les hvorfor på neste side!

Offentlig Sektor