Vi følger ikke trendene

Vi følger ikke trendene

Mens BYOD, Cloud og Big Data er hett internasjonalt, er det Microsoft og portaler interessen dreier seg om i Norge.

Konsulentselskapet Steria har gjort sin årvise undersøkelse over utfordringene til it-sjefene i Danmark, Norge og Sverige.

- Vi har foretatt undersøkelsen siden 2004. Mange av spørsmålene går igjen for å vise en historisk utvikling, sier Anders Lindgren, markeds og kommunikasjonssjef i Steria.

Det er først og fremst analysefirmaet Gartner som forespør de store internasjonale virksomhetene om hvilke it-trender de anser som viktige hvert år.

Gartner er spesielt interessert i hvordan ny it-teknologi påvirker den strategiske tenkingen til de it-ansvarlige.

Steria er mer opptatt av hvilke teknologitrender de it-ansvarlige jobber med til daglig.

- Når vi møter it-sjefen er han mye mer nøktern på å investere i nye teknologitrender enn det analytikerne legger opp til, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Steria.

Steria har spurt 103 norske it-ansvarlige om deres prioriteringer og 299 totalt. Til sammenligning har Gartner spurt 2.300 it-direktører om deres topp ti teknologier.

I USA og i Europa vil it-budsjettene for 2012 gå ned. I Norge har femti prosent av virksomhetene i Sterias undersøkelse uendret it-budsjett, mens det er 15 prosent som har en nedgang på inntil 24 prosent. 23 prosent av virksomhetene har en oppgang på inntil 24 prosent. Sammenlignet med 2011 har antall virksomheter med redusert budsjett doblet seg.

Microsoft leder

- Microsoft-teknologi pleier å få topp prioritet blant et solid flertall av it-sjefene i undersøkelsen vår. Denne gangen ble posisjonen ytterligere sementert, fremhever Anders Lindgren.

For det er ingen tvil. Microsoft leder klart både i Danmark, Norge og Sverige. I Sverige svarer 70 prosent at Microsoft-teknologi er det viktigste for 2012. I Norge er det 68 prosent mens det i Danmark har vært en betydelig tilbakegang i 2012 i forhold til 2011. I 2012 er 58 prosent av de spurte som mener Microsoft er det viktigste, året før var 77 prosent interessert i Microsoft.

- It-sjefene er under press. De aller fleste har investert i Microsoft. Det gjelder derfor å jobbe smartere, for det er en annen infokultur, sier Torbjørn Meland, avdelingssjef for Microsoft i Steria.

Microsofts utfordring er blitt det området de var sterkest på. De må forberede seg på at brukere vil benytte smarttelefoner og nettbrett for umiddelbare henvendelser, og først bruke en pc når de må bidra til saksbehandlingen. Det er kombinasjonen av Windows 7, Windows Phone 7 og Windows 8 som understreker utfordringene.

I datarommet er Microsoft derimot i ferd med å få bedre grep med administrasjonsverktøyet System Center 2012, database og varehuset SQL Server 2012 og Windows Server 2012 med mye bedre virtualisering.

Interesse for portaler

Nordiske it-ansvarlige er tydeligvis lite opptatt av forbrukerpåvirkningen på arbeidsplassen. Portaler kommer på andre plass i Norge, på sjette plass i Sverige og tredje plass i Danmark. Internasjonalt er portaler ikke blant de ti viktigste it-teknologiene for 2012.

- Vi er opptatt av å hjelpe våre kunder forstå de aller nyeste trendene og teknologiene samtidig som vi balanserer risikoen med å ta dem i bruk i stor skala, forklarer Kjell Rusti.

Det kan virke som norske it-ansvarlige er påvirket av praktiske gjøremål og det offentlige hvor digitalt førstevalg og Altinn skal sørge for å effektivisere offentlig rapportering.

- Portaler handler mindre om intern informasjon og mer om samhandling, sier Øystein Vikingsen Fauske, sjef for rådgiverne i Steria.

Utfordringen er tolkningen av stikkordene. De endrer innhold over tid. Mobil infrastruktur vil sannsynligvis ha et annet innhold i 2012 enn det hadde i 2007.

- Mobil infrastruktur handler om å sikre og supportere tusenvis av mobile enheter, fremhever Øystein Vikingsen Fauske.

Dermed viser Steria at de it-ansvarlige er opptatt av andre problemstillinger enn hva de svarer på, men disse reflekteres ikke i svarene.

I tillegg til Microsoft og portaler er det mobil infrastruktur som inntar tredjeplassen i Norge. I Danmark er det web services og portaler som kommer på de neste plassene etter Microsoft. I Sverige er det Microsoft etterfulgt av mobil infrastruktur og trådløse nettverk.

Innsikt og sky

I Gartners undersøkelse er forretningsinnsikt (BI, Business Intelligence and Analytics), mobil teknologi og nettskyen som er de tre første prioriteringene.

I Norge har forretningsinnsikt rykket ned fra syvende plass i fjor til niende plass i år. Det er forbausende, all den tid endring i kjøpsmønstre fra kunder må følges nøye.

- Det blir et tydeligere skille mellom forskjellige typer it-ansvarlige. It-direktører er opptatt av forretningsutfordringene hvor det er viktig med oversikt og innsikt. It-sjefene er mer opptatt av teknologi, sier Jens Petter Mathisen, administrerende direktør i Cionet.

Det er naturlig at forretningsinnsikt er på topp for internasjonale bedrifter som selger til vanskelige markeder.

- Interessen for BI er betydelig. Det er mange førstegangskjøpere som nå er ute for å skaffe seg en ny løsning. Fokus er rundt analyse, sier Lars Roar Masdal i kompetansebedriften RAV.

Interessen for nettskyen er for å spare kostnader på sikt. Internasjonalt er mange i ferd med å flytte over i neste fase hvor det fokuseres på tjenester, fremfor leveranse av it som en tjeneste.

- Svarene i Sterias teknologiundersøkelse viser at det norske it-markedet fortsatt er teknologiorientert istedenfor tjenesteorientert, fremhever Helge Skrivervik, analytiker i Mymayday.com.

Revurdere rolle

- Administrerende direktører bør revurdere rollen til it-direktøren med hensyn til innovasjon og strategi, fremhever Gartners analytiker Jorge Lopez ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Ifølge Lopez begynner mobil og nettskyen å interessere de ansvarlige direktørene.

- CRM er fortsatt administrerende direktørers favoritt fordi markedsføring er en evigvarende innsats for å holde på kundene og øke veksten, fortsatte Lopez.

It-teknologi må nøye tilpasses forandringer i organisasjonen med hensyn til kultur, prosesser og roller for å bidra positivt.

Økonomidirektører har andre bekymringer som påvirker deres interesse for it. De ønsker først og fremst at samordnet kommunikasjon skal bidra til mer effektivisering. Samordnet kommunikasjon er på fjerdeplass i årets it-trender i Norge.

Undersøkelser tilsier at samordnet kommunikasjon sparer i snitt 32 minutter om dagen fordi folk treffer hverandre på første forsøk.

Årets teknologitrender i Norge

Steria har spurt 299 nordiske it-ansvarlige

 1. Microsoft
 2. Portaler
 3. Mobil infrastruktur
 4. Unified Communication
 5. Datavarehus
 6. SOA
 7. Web-tjenester
 8. Virtualisering
 9. Business Intelligence
 10. Trådløse nettverk

Internasjonale teknologitrender

Gartner har spurt 2.300 it-direktører

 1. Analytics and Business Intelligence
 2. Mobile Technologies
 3. Cloud Computing
 4. Collaboration Technologies
 5. Virtualization
 6. Legacy Modernization
 7. IT Management
 8. Customer Relationship Management
 9. ERP
 10. Security

Topp ti forretningsprioriteringer

Gartner har spurt om forretningsprioriteringer

 1. Increase enterprise growth
 2. Attract and retain new customers
 3. Reduce enterprise cost
 4. Create new products and services
 5. Deliver operational results
 6. Improve efficiency
 7. Improve profitability
 8. Attract and retain workforce
 9. Improve marketing an sales effectiveness
 10. Expanding into new markets