DIFIKRITIKER: Roger Schjerva i IKT Norge. Foto: Leif Martin Kirknes

- Vi må få det til!

IKT Norge krever endringer i Difi. - Det aller, aller viktigste er at vi får én digital plattform for hele offentlig sektor, sier Roger Schjerva.

I går kom rapporten om Difi. Konsulentbyrået Agenda Kaupang har sett på hva samordneren for norsk offentlig it gjør bra og hva de gjør dårlig. Dommen var ikke særlig positiv.

Konklusjonen er at Difi har levert i smått men ikke i stort. De har fått til de konkrete bestillingene, men mislyktes med de overordnede grepene. Som samkjører, pådriver og fyrtårn for norsk offentlig it har Difi vært flakkende.

It-bransjens interesseorganisasjon IKT-Norge stiller seg bak kritikken mot Difi. Og sjeføkonom Roger Schjerva, som tidligere har vært statssekretær i Finansdepartementet sier det er veldig viktig å få Difi til å fungere.

- Difi har bare gått rundt og oppfordret offentlige myndigheter til å gjøre slik eller sånn, sier Schjerva.

- Men de store politiske målsetningene om å utvikle digital plattform og samordning … det har de verken blitt bedt om, eller fått virkemidler til, sier han.

Schjerva mener rapporten bekrefter IKT Norges oppfatning av Difi, men presiserer at organisasjonene samarbeider godt.

- Det aller, aller viktigste er at vi får én digital plattform for hele offentlig sektor. Det er da det kan bli brukervennlig. Om du trenger barnehageplass eller begravelse, det må være ett nettsted du skal gå til.

- Det må vi få til. Da må vi fortsatt ha ett departement som har et klart ansvar, og en statsråd som har et klart ansvar.

- Hvis det fortsatt skal være Difi, så må Difi få styringsvirkemidler og heller kaste ut andre oppgaver. For eksempel anskaffelser og forvaltning. MinID og sånne ting, det kan drives av andre, sier han.

Samtidig mener IKT Norge at Difi også kan organiseres på andre måter. Schjerva nevner som eksempler Finland og Danmark, hvor digitaliseringsansvaret ligger under Finansdepartementet. Én løsning kunne dermed være å flytte oppgaver til Direktoratet for Økonomistyring, som ligger under finans.

- Men vi har ikke konkludert på det. Dette kan vi bruke noen uker og måneder på å diskutere, sier Schjerva.

- Hvem har ansvaret for at Difi ikke har fungert?

Det er et politisk ansvar.  

- Er rapporten grundig nok? Kan man ta en beslutning på bakgrunn av dette?

- Når rådet fra Ingelin Killengreen foreligger, da har vi godt nok grunnlag. Fra og med neste år bør dette være på plass.