Vil ha asyl for CIA-varsler

Vil ha asyl for CIA-varsler

Piratpartiet mener Edward Snowden må få norsk asyl og at flere amerikanske tjenester må forbys i det offentlige.

- Varsleren Edward Snowden har vist en prinsippfasthet og et mot som er svært sjeldent i en stadig mer lukket verden. Som takk for hans tjeneste er han nå ettersøkt av amerikanske myndigheter for å ha varslet omverdenen om dette alvorlige overgrepet. Piratpartiet krever at norske myndigheter gjør som Island, og oppretter en hastesak for å utstede asyl til Snowden, sier leder av Piratpartiet, Øystein Jakobsen, i en pressemelding.

Han påpeker at Snowden risikerer å bli fengslet slik som Wikilieaks-varsler Bradley Manning og ført for retten i en lukket, militær domstol. I tillegg mener Jakobsen vår suverenitet er truet ettersom norske borgere har blitt overvåket av amerikanere.

- USA har nylig selv kastet ut kinesiske teleselskaper fra offentlige anbud i frykt for at kommunikasjonen KAN bli overvåket. Nå VET vi at amerikanerne overvåker oss igjennom nettbaserte tjenester, og det må umiddelbart fattes grep for å sikre våre rettigheter, sier Jakobsen.

Offentlige etater og kommuner bør forbys å lagre saksdokumenter og eposter hos Google Apps, offentlige nettsider bør instrueres i å avslutte bruk av Google Analytics og Skype bør forbys som kommunikasjonsverktøy, mener han.

- Vi kan ikke forvente at folk skal måtte flytte fra Narvik kommune bare for å kunne beskytte seg selv mot amerikansk overvåkning. Regjeringen må reagere umiddelbart, ikke med beundring og sjalusi - men med harme og handling

Offentlig Sektor