Vil ha et fritt Linux-politi i Norge

Vil ha et fritt Linux-politi i Norge

Microsoft mener politiet bør oppgradere maskinparken, mens friprog-forkjemperne vil ha inn Linux.

Politiet skal fortsatt slite med it-problemer etter det store virusangrepet sist uke.

Nå kommer Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Friprogsenteret på banen med sine løsninger på problemet:

"De store virusangrepene på politiet kunne vært unngått om etaten hadde brukt fri programvare" skriver det politiske partiet.

LES OGSÅ:

Frihet eller ingenting

- Å bytte til fri programvare skaper en vinn-vinn-situasjon, mener talsperson Sondre Båtstrand i MDG.

Partiet peker på franskmennene. Politistyrken Gendarmerie Nationale i Frankrike har installert Ubuntu i 70.000 pc-er, og politiet i Tyskland har gjort noe av det samme. "Parlez-Vous Ubuntu?", som Softpedia skriver. Også svensk politi skal snuse på fri programvare.

- Ved å følge det franske eksempelet, vil det norske politiet ikke bare spare penger, men også øke sikkerheten. Linux er mindre utsatt for virusangrep, og det må være et tungtveiende argument i politiet, sier Båtstrand.

LES OGSÅ:

Linux-versjon for Windows-hatere

Også Friprogsenteret bruker nå polititabben for det den er verdt. Friprogdronningen Heidi Arnesen Austlid skriver i en pressemelding at det hele kunne vært unngått, på lik linje som miljøpartiet gjør.

- Både Sverige og Frankrike har stor suksess med bruk av fri programvare i politiet. Å velge åpne løsninger vil være stabilt og sikkert også for politiet i Norge, sier Austlid, direktør i Friprogsenteret.

Uansett om Linux er sikrere eller ikke, når alt kommer til alt, er det et faktum at politiet bruker Windows NT 4.0. Og et så gammelt operativsystem anses som alt annet enn sikkert.

- Hadde man brukt en tilsvarende Linux-distribusjon fra samme tid, hadde man hatt betydelige sikkerhetsproblemer, forteller informasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge.

LES OGSÅ:

Spår Microsofts død i skole-Norge

Han mener videre at det er langt flere sikkerhetshull i Linux-versjoner, enn hva det er i de nyeste Windows-versjonene. Han forteller om undersøkelser som viser at flere Linux-servere blir hacket enn Windows-servere. Blant annet tjenesten Zone-H.org viser dette, mener han. Solberg mener derfor Windows er et sikrere operativsystem, samtidig som han innrømmer at det finnes langt mer malware designet for Windows-klienter enn for Linux.

- Og da blir vel Windows på klientsiden mindre sikkert i praksis?

- Om brukerne oppgraderer programvaren, og installerer sikkerhetsfikser, vil brukere av Windows ha en trygg opplevelse, mener han.

- Oppfordrer du dermed politiet til å oppgradere sine gamle Windows-versjoner?

- Det oppfordrer jeg de til, på lik linje med alle andre kunder.

Offentlig Sektor