Vil ha ny Cern-sjanse

Vil ha ny Cern-sjanse

Neste gang Cern banker på døra, skal Norge være bedre forberedt, mener Samferdselsministeren.

- Vår intensjon er at om Cern kommer tilbake, skal vi være mye bedre forberedt.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener it-industrisatsningen, tilsvarende hva Green Mountain Data Centre (GMDC) representerer, gjenspeiler et moderne samfunn, og synes det er flott å bruke ting som gamle Nato-fjellhaller i mer moderne kontekst som konkurransefortrinn - slik som GMDC har gjort fra hans egen hjemtrakter på Rennesøy.

I tillegg ble det i går kjent at GDMC ekspanderer til Rjukan. Solvik-Olsen synes det er vakkert. Han liker folk med it-visjoner, og ønsker å bidra.

- Det er også andre steder i landet som er kjent for sin industrihistorie, som nå tar nye skritt inn i en med moderne form for industri, sier han.

Klar for å åpne lovboka

Samferdselsdepartementets rolle i det hele er å sørge for at grunnleggende infrastruktur er på plass, ifølge han.

- Det er mange aktører som kikker på muligheten for å utvikle datasenter, og da har vi ansvar for at infrastrukturen kommer på plass.

Han mener ikke dette nødvendigvis innebærer at AS Norge åpner lommeboka på vidt gap, kanskje snarere lovboka.

- V kan bedre samarbeidet med bransjen. Vi håper bransjen tar de fleste kostnadene, mens vi heller åpner for å tilrettelegge, for eksempel via graveforskriften og andre regler som gjør at man tør ha visjoner for bransjen.

- God infrastruktur er mange steder viktigere enn lokaløremerkede penger til Innovasjon Norge, tenker vi. Bransjen er opptatt av ting som graveforskrifter, som gjør at man tenker visjonært. Vi vil hjelpe de visjonære så godt som mulig.

Le også:

Ny graveforskrift skuffer bransjen

- Ser fort på ting

Solvik-Olsen fikk på tirsdagens pressekonferanse om GDMCs Rjukan-etablering et par kraftige kremt i retning av elavgiften. Han parerte kremtene ved å påpeke at han i første omgang har hindret avgiften fra økning og ellers må se nærmere på det.

- Jeg kan ikke love noe, men vi ser på problemstillingen.

- Hva med dette her med Statkraft og «statsbredbånd» langsmed strømkabelen og ut av lande, som du har sagt du vil se på?

- Det er noe vi diskuterer med embetsverket vårt, og vi har ikke kommet noen vei ennå. Vi bygger infrastruktur dimensjonert så den har nytte på lang sikt. Det ene er distribusjonsnettet til den den enkelte husholdning, men når det gjelder overordnet infrastruktur må vi ta en runde og diskutere om staten skal ta større ansvar og gjøre noe annerledes, sier ministeren.

- Vi må diskutere hva som er mest hensiktsmessig - om dette kan løses gjennom strømnettet itl Statsnett eller om dett er noe kommersielle aktører klare å løse godt på egenhånd. Forskrifter og reguleringer er kanskje bedre enn å love penger.

- Når er dere ferdige med å diskutere dette?

- Om så kort tid som mulig.

Offentlig Sektor