Vil ha renere it

Vil ha renere it

It-bransjen forurenser like mye som flytrafikk. Det må det gjøres noe med.

Utslippene av farlige klimagasser i forbindelse med it-produksjon er like høye som fra flytrafikken. Men mens det er kjent at flytrafikken er en stor klimasynder, har it-bransjen bare så vidt begynt å innse at de kan bidra til en renere verden.

LES OGSÅ: Misbruker miljøkrise

Dette vil de engelske myndighetene gjøre noe med, og har derfor satt sammen en spesialgruppe (taskforce) som starter prosjekter for å se på grønne pc-løsninger. Gruppen ledes av Manchester City Council.

En av tankene rundt grønne pc-er er blant annet at programvare kan hostes av datasentre, slik at pc-en kan benyttes som en slags tynn klient. Dette vil kunne medføre opp til hele 98 prosent reduksjon i strømbruk fra desktop-pc-er, skriver BBC.

Green Shift-gruppen er et samarbeid mellom det offentlige og private bedrifter. Gruppen er den første i verden i sin klasse, og en del av Storbritannias miljøprofil.

LES OGSÅ: Intel blir blyfri

- Må kunne betales

Gruppen vil også jobbe med den ambisiøse målsetningen om å redusere giftige midler som brukes under pc-produksjon med 75 prosent.

- Kyperoppvarming er et stort tema, og derfor har vi valgt å sette sammen denne gruppen. Innovative forslag, som den grønne pc-en, er sentral når vi skal takle klimakrisen, sier Phil Woolas i Manchester kommune.

Det påpekes også at det er viktig at løsninger kan brukes i praksis.

- Det er kritisk at forslagene for forbedring er gjennomførbare. Det nytter ikke å utvikle løsninger som folk ikke har råd til, sier Richard Leese, byrådsleder i Manchester kommune.

LES OGSÅ. Slik overlever pc-en sommerheten