Vil lovpålegge åpne dokumenter

Vil lovpålegge åpne dokumenter

Lovforslaget i Oregon er en ny seier for open source-miljøet.

Den amerikanske delstaten Oregon vil følge Texas, California og Minnesota og setter innføring av åpne standarder på den politiske agendaen.

Det er demokraten Peter Buckley som foreslått House Bill 2920. Dette lovforslaget krever at offentlige institusjoner, som biblioteker, må publisere alle dokumenter i åpne dokumentformater. Forslaget går enda lenger enn i de andre statene, og vil ha pålegg om bruk av Open Office og ODF (Open Document Format for Office Applications) der det er mulig.

- Der det er mulig å gjennomføre må det brukes åpne formater basert på programvare som er fritt tilgjengelig. I tillegg bør alle biblioteker installere og vedlikeholde programmene slik at dokumentene gjøres tilgjenglige for allmennheten og kan leses, kopieres og skrives ut, står det i forslaget.

Kamp om standarder

ODF ble i fjor godkjent av Den internasjonale organisasjonen for standarisering, ISO (International Organization for Standardization). Formatet fremmes av selskaper som IBM og Sun som et åpent alternativ til Microsoft Offices Open XML-format i Office 2007.

Microsoft forsøker på sin side også å få Open XML godkjent av ISO.

LES OGSÅ: Tviler på Office-standard

Massachusetts er den eneste staten i USA som allerede har vedtatt en lov om åpne standarder. Denne delstaten er i ferd med å ta skrittet bort fra Microsoft Office, skriver Computerworld US.

LES OGSÅ: Second Life på vei mot åpen kildekode

Offentlig Sektor