Vital svensk messe for helse

Vital svensk messe for helse

Vitalis vokser videre og skaper muligheter for norsk helse-it.

I Gøteborg avholdes disse dager Vitalis, en kombinert messe og konferanse om helse og it. Temaet er ifølge deres egen beskrivelse "en møteplass for utvikling av helse- og omsorgssektoren gjennom it, som ønsker å skape dialog og debatt om helsevesenets fremtid".

I år er det niende gang Vitalis avholdes, og arrangementet er fortsatt i vekst. Ifølge Daniel Forslund, spesialrådgiver ved det svenske sosialdepartementet, har antallet besøkende i år rundet tusen per dag. Eva Martinsson fra Svenska Messan melder om rekorddeltagelse til det svenske IDG-magasinet It i vården.

– Vi har hatt utrolig mange besøkere og utstillere. Det har vært fullt i lokalene hele tiden, hvilket viser at vi både har hatt et bra program og en bra utstilling. Noen selskaper har sagt at de hadde problemer å takle alle henvendelser, sier Martinsson.

Hun forventer at når alle deltagerdata er inne, har antallet besøkende kommet opp i over 4000. I fjor var det rundt 3000 besøkende på messen.

– Vitalis har vekst år for år. En viktig forklaring til årets økning tror jeg er at man fra landstingens side (landsting, omtrent som fylke, har i Sverige stort ansvar for helse og omsorg, red.) ser mulighetene til å se på nye produkter og tjenester her - også kommune har vært aktive.

Neste år feirer Vitalis 10-årsjubileum.

– Ingenting er klart ennå, men vi kommer blant annet til å se på hvordan ehelse har utviklet seg de siste ti årene, sier Martinsson til avisa.

Førnøyd delegasjon

I programmet var det i år lagt inn et nordisk ”benchmarking-seminar” hvor representanter fra Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island kunne utveksle erfaringer.

- Alle land i Norden ligger langt fremme når det gjelder e-helse, men vi har ulike erfaringer og kan dra nytte fra hverandre, sier Forslund.

Den norske delegasjonen var fornøyd med resultatet.

- Det er veldig nyttig å utveksle informasjon med kolleger i Norden. Vi jobber med mange av de samme problemstillingene, og god kommunikasjon mellom de nordiske land sørger for at vi kan vi dra nytte av hverandres erfaringer, sier Tor Eid fra Helse og -omsorgsdepartementet, som var en av representantene fra Norge.

Bra messe

Selv om Vitalis stort sett har en veldig svensk vinkling har flere norske it-selskaper tatt seg turen til Gøteborg for å fremme sine løsninger og treffe nye kontakter. Både Dips, Imatis, Posicom, Max Manus, Gatsoft og Profitbase hadde egne stands, mens EDB var representert sammen med sin svenske partner Systeam, og Vingmed gjennom sitt svenske datterselskap.

Flere fra norsk it-bransjen forteller at det svenske markedet er svært interessant. For Max Manus, et selskap som leverer talegjenkjenning til helsesektoren, er svenske sykehus interessante partnere. Selskapet startet nylig et eget kontor i Sverige med to ansatte.

- For oss er det viktig å komme i kontakt med andre leverandører som kan videreformidle løsningen vår. Et messeområde med så mange leverandører er bra for oss, sier Anne Andreassen, salgssjef i selskapet.

Også Dips, produsent av de fleste pasientjournaler i Norge, snuser på det svenske markedet. Et annet godt etablert norsk helse-it-selskap, Imatis, har i det siste hatt suksess i både Danmark og New Zealand. Sjefen Morten Andresen håper nå å få flere kunder i Sverige.

Ferdig løsning

Profittbase er et selskap som driver med løsninger for rapportering og Business Intelligence. For BI kreves det godt strukturerte data, noe som ofte er et problem i helsesektoren. Likevel greier selskapet å trekke ut data om innleggelser, overnattinger som i tillegg til vanlige organisasjonsrapporter også kan si en del om helseprosesser på et sykehus.

Norske Posicom har over lengre tid jobber med en videoløsning for å tagge operasjoner, slik at materialet i etterkant lettere kan tilgjengliggjøres. Nå er Seekuence klar for markedet. Med en enkel berørelsesskjerm kan det legges standardhendelser på filmseanser, slik at de senere kan redigeres, lagres eller gjenbrukes uten mye ekstraarbeid.

Gatsoft leverer programvare for arbeidsplanlegging og personalstyring med fokus på helsesektoren. Programvaren brukes i store deler av helse- og kommunesektoren i Norge, og skal nå også inn i det svenske markedet.

Offentlig Sektor