Offentlige nettsteder er infisert

Offentlige nettsteder er infisert

Over 80 statlige og kommunale nettsteder i Norge har de siste ukene spredd destruktive koder.

Uskyldige databrukere som i juni har vært inne på ett av de 80 statlige eller kommunale infiserte nettstedene, er blitt koblet til ulike webadresser i utlandet styrt av kriminelle. I løpet av noen øyeblikk etter at du klikker på kommunens hjemmeside, kan være videresendt til en adresse i Kina, hvor 15- 20 kinesiske datamaskiner åpner en bakdør og infiserer din maskin, skriver Aftenposten.

Fra 1. juni til 26. juni har Telenor Security Operation Centre (TSOC) oppdaget om lag 80 offentlige nettsider som er infisert av datahackere. Økningen er eksplosiv, og vekker bekymring.

- Du kan surfe på kommunens hjemmeside uten å oppdage en liten tagg. Denne taggen sender deg til en side i Kina, som utløser flere titalls angrep mot PC-en din. Resultatet kan være at det lages en bakdør til PC-en, som gjør at man får kontroll over PC-en, sier avdelingsleder Frank Stien i TSOC.

LES OGSÅ: Eksplosjon av nye virus

Både Datatilsynet og Forbrukerrådet reagerer på opplysningene i Aftenposten.

- Det er nytt for oss at et så stort antall offentlige nettsteder har vært kompromittert med ondsinnede koder. Det alvorligste er at dette øker risikoen for at personopplysninger kan havne hos uvedkommende, sier avdelingsdirektør i Datatilsynet Leif T. Aanensen.

Både Telenor og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) nekter å si hvilke offentlige nettsteder som har spredd datavirus. Dette kan nemlig føre til en alvorlig svikt i tilliten til de offentlige institusjonene. I tillegg er begrunnelsen at det vil innebære svært mye merarbeid.

Les mer på Aftenposten .